Veaceslav Platon condamnat la 20 de ani de închisoare

Tribunalul districtual Tverskoy din Moscova l-a condamnat în absență pe omul de afaceri moldovean Veaceslav Platon la 20 de ani de închisoare, după ce l-a găsit vinovat de...

Tribunalul districtual Tverskoy din Moscova l-a condamnat în absență pe omul de afaceri moldovean Veaceslav Platon la 20 de ani de închisoare, după ce l-a găsit vinovat de retragerea ilegală de fonduri în valută din Federația Rusă în valoare de peste 126 de miliarde de ruble, susține breakingnews.md cu referire la tass.ru.

“Tribunalul districtual Tverskoy din Moscova a pronunțat o sentință în cauza penală împotriva lui Vyacheslav Platon, găsindu-l vinovat de comiterea infracțiunilor prevăzute în partea 1 a articolului 210 (crearea unei asociații criminale), partea 3 a articolului 193.1 (comiterea de tranzacții valutare privind transferul de fonduri în valută străină în conturile unor nerezidenți cu utilizarea de documente false) din Codul penal al Federației Ruse. Fiind de acord cu poziția procurorului de stat, instanța l-a găsit pe Platon vinovat de infracțiunile incriminate și l-a condamnat la 20 de ani de închisoare într-o colonie cu regim strict, cu o amendă de 2,5 milioane de ruble și restricție de libertate timp de un an și șase luni”, se arată în raport.

Cazul a fost examinat în absență, deoarece Platon se află pe o listă de urmărire internațională.

În plus, proprietatea, al cărei proprietar real este Platon, a fost confiscată în favoarea statului.

Instanța a constatat că, cel târziu în iunie 2013, la Moscova și Chișinău, Platon, proprietarul real al SA “Moldindconbank”, împreună cu fostul lider al Partidului Democrat din Moldova Vladimir Plahotniuc și Alexander Corkin, au creat o asociație criminală cu scopul de a retrage ilegal fonduri în valută străină din Rusia. Din iunie 2013 până în mai 2014, membrii acesteia au efectuat operațiuni valutare pentru a transfera fonduri în valută străină din conturile corespondente ale băncilor rusești în conturile bancare ale nerezidenților “Moldindconbank”. În același timp, documente care conțineau informații false cu bună știință cu privire la motivele, scopul și destinația transferurilor au fost furnizate organizațiilor de credit din Rusia cu autoritatea unui agent de control valutar. Suma totală a tranzacțiilor a depășit 126 de miliarde de ruble.

Plahotniuc este, de asemenea, inculpat într-un dosar penal în Republica Moldova, în care este acuzat de crearea și conducerea unei asociații criminale, fraudă și spălare de bani. Anterior, Procuratura Generală din Moldova l-a numit pe Plahotniuc drept unul dintre principalii organizatori ai unei scheme frauduloase de retragere a unui miliard de dolari din băncile moldovenești, care a fost numită “furtul secolului”. Scandalul a avut loc în 2015, provocând proteste la Chișinău, căderea a două guverne și a coaliției de guvernare a partidelor proeuropene. Fostul prim-ministru Vladimir Filat a fost încarcerat pentru corupție.

In this article