Veaceslav Ioniță: Inflația în Republica Moldova scade pentru a 4-a lună consecutiv

Inflația în Republica Moldova scade pentru a 4-a lună consecutiv, potrivit unei analize, care a fost prezentată de expertul în economie, Veaceslav Ioniță. Astfel, în luna aprilie, inflația...

Inflația în Republica Moldova scade pentru a 4-a lună consecutiv, potrivit unei analize, care a fost prezentată de expertul în economie, Veaceslav Ioniță. Astfel, în luna aprilie, inflația a scăzut până la 5,4% anual, cu 2,2 puncte procentuale mai puțin decât la finele anului trecut.

Expertul constată că și prețurile la produsele alimentare au scăzut pentru a patra  lună consecutiv și au coborât sub 10% anual, dar continuă să rămână relativ ridicate.

”Aceasta se datorează perioadei începutului de an. Considerăm că prețurile la produsele alimentare, odată cu apariția roadei noi vor continua să scadă”, susține analistul.

Potrivit lui Ioniță, principalii factori care stau la baza acestui proces sunt inflația ridicată de anul trecut; reducerea puternică a prețurilor la resursele energetice și aprecierea leului moldovenesc față de valutele regionale de unde se importă produsele de larg consum, inclusiv cele alimentare. De la începutul anului, moneda națională s-a apreciat față de hrivna ucraineană cu 8%, iar față de lira turcească cu 13,5%.

In this article