Vaticanul anunță demisia unui episcop polonez în urma unui scandal sexual implicând un preot

Vaticanul a anunţat marţi demisia unui episcop polonez responsabil de o dioceză în sudul Poloniei, caz care a atras atenţia presei, în urma unor dezvăluiri privind o orgie...

Vaticanul a anunţat marţi demisia unui episcop polonez responsabil de o dioceză în sudul Poloniei, caz care a atras atenţia presei, în urma unor dezvăluiri privind o orgie sexuală care ar fi fost organizată de un preot. 

Cazul nu ar fi ieșit la iveală, dacă bărbatul invitat de preot nu și-ar fi pierdut cunoștința, moment în care a necesitat îngrijiri medicale. Anunțându-și demisia, episcopul Kaszak le-a cerut enoriașilor să îl “ierte” pentru “slăbiciunile sale umane”, transmite breakingnews.md cu referire la digi24.ro.

Comunicatul publicat de Vatican menţionează că “Sfântul Părinte a acceptat demisia de la guvernarea pastorală a diocezei din Sosnowiec (Polonia) prezentată de Excelenţa Sa Mgr Grzegorz Kaszak”, fără a da o explicaţie specială pentru această decizie.

Presa poloneză aminteşte însă cu această ocazie de cel mai recent scandal petrecut în septembrie la Dabrowa Gornicza, în dioceza Sosnowiec, unde unul dintre preoţi a organizat o orgie în parohia sa invitând o prostituată, notează Agerpres.

Cazul a ieşit la iveală pentru că bărbatul invitat şi-a pierdut cunoştinţa în cursul serii şi a fost necesară intervenţia echipelor de salvare.

“Părintele şi doi mireni au comis o încălcare foarte gravă a standardelor morale, pe care Biserica nu o tolerează şi o condamnă cu fermitate. Incidentul a devenit un motiv de mare scandal pentru credincioşi şi de indignare îndreptăţită a publicului”, se arată pe site-ul oficial al diocezei.

La rândul său, anunţându-şi demisia marţi, episcopul Kaszak le-a cerut enoriaşilor să-l “ierte” pentru “slăbiciunile sale umane”.

Mass-media din Polonia, o ţară cu tradiţie catolică, a făcut referire, de asemenea, la două scandaluri anterioare care ar fi avut loc în aceeaşi dioceză din Sosnowiec.

In this article