Vasile Tarlev denunță intimidările politice și posibile excluderi din cursa electorală

Vasile Tarlev, fost prim-ministru și candidat la alegerile prezidențiale din 2024, a adus critici dure asupra posibilelor excluderi ale unor candidați din cursa electorală, în cadrul emisiunii „ПО...

Vasile Tarlev, fost prim-ministru și candidat la alegerile prezidențiale din 2024, a adus critici dure asupra posibilelor excluderi ale unor candidați din cursa electorală, în cadrul emisiunii „ПО ФАКТАМ”. El a subliniat că există încercări de intimidare din partea autorităților și că astfel de acțiuni contravin principiilor democratice.

„Știm cine este autorul acestor declarații suspecte, știm cine împinge și caută ceva. Sunt aceiași care au încercat să ne scoată din cursa electorală, aceiași care au anulat primul pachet de semnături și așa mai departe”, a declarat Tarlev, făcând referire la provocările întâmpinate în campania sa.

„Eu nu vreau să cobor nivelul campaniei mele electorale sub demnitate, cum fac unii, pentru a începe un război și a răspândi informații murdare”, a adăugat acesta.

În ceea ce privește declarațiile șefului Inspectoratului General de Poliție referitoare la posibile excluderi din cursă pentru finanțare ilegală, fostul premier a calificat această afirmație drept o încercare de intimidare.

„Este o încălcare a drepturilor omului, o încălcare a drepturilor fundamentale democratice. Un stat normal, democratic, nu ar permite anularea licențelor mass-media sau excluderea candidaților doar pentru că nu sunt pe placul cuiva”, a explicat el.

Politicianul a mai adăugat că astfel de decizii ar putea afecta grav imaginea internațională a Moldovei.

„În primul rând, la nivel internațional, se va spune că Moldova nu este un stat democratic”, a menționat el.

Tarlev a precizat că, deși a avut ocazia de a mobiliza susținătorii săi în urma unor decizii controversate ale Comisiei Electorale Centrale, a ales să promoveze dialogul și să evite destabilizarea situației.

„Sunt om al păcii, sunt împotriva războiului, vreau să fie dialog”, a spus el, referindu-se la anularea deciziei de înregistrare a semnăturilor sale de susținere. „Am strâns 27 de mii de semnături de două ori, iar prima oară au fost anulate fără temei legal. Aș fi putut scoate oamenii în stradă, dar am ales să căutăm o cale de rezistență fără să destabilizăm situația”, a spus fostul premier.

Vasile Tarlev a încheiat subliniind că este nevoie de o abordare calmă și înțeleaptă, chiar în fața provocărilor politice.

„Un om inteligent nu urcă pe munte, ci ocolește și tot ajunge la destinație. Trebuie să fim mai înțelepți, mai calmi. Eu sunt pentru înțelepciune și pentru decizii corecte”, a conchis el.

In this article