În cadrul emisiunii “7Zile”, fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vasile Tarlev, a comentat informațiile conform cărora guvernele Regatului Unit, Statelor Unite și Canadei au avertizat partenerii internaționali despre încercările Federației Ruse de a se amesteca în alegerile prezidențiale din Moldova. Tarlev a negat existența unui război hibrid, subliniind în schimb acțiunile autorităților locale care restrâng libertatea de exprimare.
“Nu am simțit războiul hibrid. Am simțit acțiunile autorităților noastre de închidere a canalelor de televiziune, a portalurilor, interzicerea libertății de exprimare și așa mai departe. Am simțit acest lucru inclusiv în acțiunile Moldova 1, televiziunea publică, care cântă pe o singură voce. Ei trăiesc din taxele statului, din bugetul general, primesc finanțare și ar trebui să fie deschiși pentru toți. Dar, în ultimii 10 ani, nu am fost invitat niciodată. De ce?”, a spus Tarlev.
În contextul acestei situații, Tarlev a exprimat și îngrijorările sale legate de tendințele spre dictatură și restrângerea libertății de exprimare în Moldova.
“Societatea nu are nevoie de dialog, nu are nevoie de o altă opinie, de alte recomandări. De aceea nu am simțit războiul hibrid, am simțit o anumită tendință spre dictatură, spre restrângerea libertății de exprimare, închiderea canalelor de televiziune. Nicăieri în lume nu se închid atât de multe canale de televiziune ca la noi. Dar aceasta este o greșeală, aceasta ridică ratingul acelor canale care sunt închise.”
În ceea ce privește posibilele intervenții ale Federației Ruse, Tarlev a declarat: “Consider că nu există un război hibrid propriu-zis în Moldova. Este pur și simplu cineva care a inventat imaginea unui inamic sau se teme de ceva. Aceasta nu este adevărat din ceea ce spun și gândesc. A doua chestiune este că țara noastră nu are dușmani în acest moment, eu personal nu am dușmani.”
Ex-premierul a evidențiat importanța menținerii statutului de neutralitate militară și a relațiilor economice cu Federația Rusă.
“Dacă vom menține statutul de neutralitate militară, avem o singură direcție, să dezvoltăm economia țării. Nu intenționăm să declarăm război cuiva și nici să atacăm pe nimeni, de aceea din acest punct de vedere nu ar trebui să avem dușmani și nici să creăm dușmani. În ceea ce privește Federația Rusă, cred că părerea dumneavoastră este similară cu cea din spațiul mondial, care creează imaginea unui monstru, unui agresor și așa mai departe”.
Fostul premier a subliniat relațiile istorice și economice cu Rusia și importanța păstrării unor legături constructive.
“Avem o istorie comună în trecut, avem interese comune în spațiul CSI. Este piața noastră de desfacere, sunt resurse energetice ieftine și nu trebuie să împărțim pe cineva în ai noștri și ai lor sau să ne aliem cu cineva împotriva altcuiva. Nu trebuie să deschidem acest conflict. Cred că dacă vom veni la putere, vom găsi un limbaj comun atât cu Vestul, cât și cu Estul și vom conduce țara înainte către stabilitate și prosperitate”, a conchis Tarlev.