Vasile Tarlev: Cetățenia multiplă a funcționarilor publici amenință integritatea statului

Vasile Tarlev, fost prim-ministru al Republicii Moldova și candidat la alegerile prezidențiale, a exprimat o poziție fermă în cadrul emisiunii „ПО ФАКТАМ” cu privire la problema cetățeniei multiple...

Vasile Tarlev, fost prim-ministru al Republicii Moldova și candidat la alegerile prezidențiale, a exprimat o poziție fermă în cadrul emisiunii „ПО ФАКТАМ” cu privire la problema cetățeniei multiple a funcționarilor publici. Tarlev a subliniat că „cetățenia triple a președintelui nu reprezintă o problemă”, dar a insistat că este inacceptabil ca persoane cu acces la funcții de conducere să dețină cetățenie dublă sau multiplă.

„Puteți avea cetățenie dublă până în momentul în care ocupați anumite funcții publice, dar eu sunt categoric împotrivă”, a declarat el, argumentând că astfel de situații pot compromite integritatea statului.

Tarlev a ținut să clarifice și aspectele legate de propria sa cetățenie, negând zvonurile din presă conform cărora ar avea cetățenia României, afirmând: „Ceea ce s-a spus în presă astăzi este pur și simplu o minciună, este un fake.”

Politicianul a explicat că a obținut cetățenia bulgară cu scopul de a face afaceri în Uniunea Europeană și a precizat că, înainte de a intra în campania electorală, a renunțat la aceasta.

„Am depus o cerere de ieșire, de renunțare și nu sunt, așa cum am spus, cetățean al altei țări, sunt cetățean al Moldovei”, a declarat acesta.

Fostul premier a adus în discuție și activitățile economice ale copiilor săi, afirmând că aceștia, fiind oameni maturi, au afaceri nu doar în România, ci și în alte țări europene și în CSI.

„Moldova este membru al OMC, Organizației Mondiale a Comerțului. Ca om liber, nu ca politician, funcționar, om de afaceri, poți face afaceri peste tot”.

El a încheiat spunând că cetățenia dublă a oficialilor poate afecta imaginea internațională a Moldovei și că este esențial ca țara să urmeze o politică coerentă, care să asigure stabilitatea și unitatea societății.

In this article