Vasile Bolea l-a chemat pe Sergiu Litvinenco să dea o apreciere activității procurorilor în cazul clasării dosarului penal în care a figurat soacra sa

Deputatul socialist Vasile Bolea l-a chemat pe ministrul Justiției, deputat PAS, Sergiu Litvinenco, să dea o apreciere activității procurorilor în cazul clasării dosarului penal în care a figurat...

Deputatul socialist Vasile Bolea l-a chemat pe ministrul Justiției, deputat PAS, Sergiu Litvinenco, să dea o apreciere activității procurorilor în cazul clasării dosarului penal în care a figurat soacra sa.

Vicepreședintele comisiei parlamentare juridice, numiri și imunități a venit cu această solicitare în contextul inițiativei PAS de modificare a Legii Procuraturii, prin care se propune evaluarea activității procurorilor cu calificativele: excelent, bine și eșuat.

”Poate ministrul Justiției se va supăra, dar din câte țin minte, actuala componență a Procuraturii Generale a clasat cauza penală din marele dosar al furtului miliardului în care figurează soacra sa. Aici am o întrebare, în această situație cum evaluează activitatea Procuraturii: excelent, bine sau eșuat, cum este stipulat în proiectul dat”, a întrebat Bolea.

Amintim soacra lui Sergiu Litvinenco a figurat în dosarul furtului miliardului. Potrivit unor investigații jurnalistice, în 2014, soacra deputatului PAS deținea funcția de contabil la Victoriabank. Maria Iovu ar fi autorizat depunerea unor plasamente interbancare de 2,45 miliarde de lei în BEM. Banii, ulterior, au fost sustrași din BEM de către companiile controlate de Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc și transferate pe conturile unor companii off-shore. În acest mod, Victoriabank ar fi beneficiat de 2,45 mlrd. lei din garanțiile de stat.

Jurnaliștii de investigații au mai scris că dosarul pe numele Mariei Iovu a fost clasat în 2019, când la putere se afla Guvernul condus de Maia Sandu.

In this article