Urbanconstruct, către chișinăuieni: Sperăm doar că comunitatea orașului va oferi șansa de a demonstra cum poate fi Chișinăul

Tudor Talpă, directorul general al companiei URBANCONSTRUCT, a adresat locuitorilor municipiului Chișinău o scrisoare deschisă. Iată conținutul integral al scrisorii:

Tudor Talpă, directorul general al companiei URBANCONSTRUCT, a adresat locuitorilor municipiului Chișinău o scrisoare deschisă.

Iată conținutul integral al scrisorii:

„În ultimul timp, comunitatea din Chișinău a fost implicată într-o campanie de discreditare a dezvoltatorului URBANCONSTRUCT.

În ziua în care am primit în sfârșit, după luni de luptă, permisiunea de la CNMI de a construi complexul nostru unic, spațiul mediatic al orașului a fost copleșit de un val de nemulțumire. După declarații cu voce tare din partea funcționarilor, specialiștilor și a cetățenilor care nu sunt ”indiferenți”, eu, Tudor Talpă, mi-am dat seama că informațiile furnizate de URBANCONSTRUCT către autoritățile competente nu au ajuns la ”juriul” public. Această scrisoare are menirea să oprească vânătoarea de vrăjitori și să răspundă la întrebările deschise care provoacă atâta durere cetățenilor.

Scopul nostru comun, al companiei URBANCONSTRUCT și al locuitorilor Chișinăului care și-au exprimat îngrijorarea prin diferitele canale media, precum și personal la proteste, este de a lucra pentru bunăstarea orașului Chișinău. Să-l facem mai bun, mai puternic, mai frumos. Proiectul, care a intrat în vizorul iubitorilor de istorie și al cunoscătorilor de arhitectură, este conceput doar pentru a completa golul în frumusețea orașului dintre Biserica Sf. Constantin și Elena și Circul din Chișinău. Locul care acum corespunde mai bine stereotipurilor de mahala și ascunde mărgăritarele menționate mai sus ale capitalei,  va deveni un cadru demn pentru ele.

Sincer, nu am dezvoltat proiectul de dragul glorificării Bisericii unice în felul său și a uimitorului circ al orașului. Am dezvoltat proiectul pentru că dorim să oferim orașului noi spații locative și de afaceri, să creăm mii de locuri de muncă și să revitalizăm infrastructura orașului acolo unde are nevoie urgentă de resuscitare. Dar oare numaidecât biserica unică din 1777 și circul, care deja de mult timp fac parte din patrimoniul național, ar trebui să creeze impedimente sau noi acestora?  Este oare imposibil introducerea în mod conștient a arhitecturii moderne, a comunicațiilor moderne și a sistemelor sigure PARALEL cu conservarea monumentelor?

Cu părere de rău observ că multe dintre comentariile critice prezentate împotriva noastră se bazează exclusiv pe o analiză ”senzorială”. Specialiștii cu renume ”au impresia” că la crearea proiectului nu am luat în considerare careva norme de construcție, că schițele de proiectare ”înșeală percepția”, că planurile zonale nu au fost elaborate.

Acuzatorii dramatici schițează o imagine a noastră, a dezvoltatorului imobiliar, ca în vechile și înfricoșătoarele pliante de propagandă, precum că suntem niște ticăloși fără suflet, fără sentimente, conduși doar de setea de bani. Criticii menționați mai sus par serios pregătiți să-și imagineze un ticălos din caricaturi care, în lumea modernă – nu în secolul al XIX-lea și nici într-un oarecare roman – ar risca cu siguranța oamenilor și integritatea patrimoniului cultural exclusiv pentru profit.

Dar merită să ne uităm obiectiv la actuala mizanscenă, deoarece devin mai clare următoarele:

–        URBANCONSTRUCT nu va încerca NICIODATĂ să falsifice documente care confirmă securitatea obiectului.

–        URBANCONSTRUCT nu va ascunde / ignora NICIODATĂ datele care indică faptul că un obiect este nesigur.

–        URBANCONSTRUCT nu va comite NICIODATĂ acțiuni deliberate menite să dăuneze teritoriului, clădirilor vecine, locatarilor, vecinilor și cu atât mai mult patrimoniului cultural.

URBANCONSTRUCT nu este un monstru, așa cum a fost desenat de conștiința publică – este interesat ca în atmosferă de calm și fără conflicte să continue construcția, care, potrivit convingerii profunde a dezvoltatorului său, va aduce beneficii reale orașului. Aceasta nu este o vendetă, nu este un plan sinistru și nici chiar măcar o conspirație – fiecare angajat al companiei URBANCONSTRUCT este la fel de interesat să păstreze imaginea fascinantă a Chișinăului ca fiecare din ”acuzatorii dramatici”.

În prima scrisoare deschisă pe care am trimis-o domnului Ion Ceban, am propus deja să transferăm dialogul la un nivel fundamental diferit, fără a ne ascunde în spatele remanierii personalului, remanierii opiniilor, fără a proba măștile ”lui Ianus cu două fețe”. Lucrând direct cu Primăria municipiului Chișinău și susținând platforma pentru un forum deschis a cetățenilor, URBANCONSTRUCT speră să asigure estimări obiective, decizii și acțiuni ale tuturor părților implicate.

Proiectul nostru nu este doar un alt ”șantier” în centrul istoric sau în apropierea centrului istoric al Chișinăului. Luptele în mass-media care au izbucnit în jurul lui sunt doar o dovadă a acestui fapt. Locuitorii orașului sunt preocupați de acest teritoriu, care se întinde între Biserica Sf. Constantina și Elena și Circul din Chișinău.

Am vorbit despre acest lucru în toate mesajele noastre anterioare, dar o voi spune din nou – sunt gata să ofer fiecărei persoane care este îngrijorată de integritatea și acuratețea proiectelor companiei acces la calcule, randări și planuri. Pentru oricine dorește să împărtășească opinii unice (sau general acceptate, dar totuși holistice) despre arhitectură, voi spune ”Sunt pregătit pentru un dialog deschis”.  Echipa noastră este formată din oameni care nu sunt indiferenți, profesioniști și arhitecți cu adevărat pasionați.

Trebuie să mai spun ceva, alături de chestiunea de bază.

Deși Circul din Chișinău nu a devenit o parte a proiectului nostru, și noi încă nu au aprobat planuri pentru restaurarea acestuia, înțelegem că ”tabloul unic realizat în tehnica encaustic de Pavel Obuh”, ”uimitoarele panouri de majolică a Luizei Ianțen, decorat cu Medalia de Aur a Academiei de Arte din URSS”, și ”minunații clovni ai lui Valeriu Rotari, păstrați ca prin minune” sunt valori inestimabile. Prin urmare, proiectul noului nostru complex nu numai că nu aduce prejudicii circului sau obiectelor de artă din interiorul acestuia, dar și repetă liniile fațadei, astfel încât vecinătatea noastră să fie pe deplin armonioasă.

Din contra, sperăm că realizarea unui punct social plin de viață în imediata apropiere a Circului din Chișinău va readuce acestui mărgăritar al orașului strălucirea sa anterioară. La noi este o practică obișnuită de a ridica o întrebare și, de îndată ce se revine la normal, toți uită de ea – acesta a fost și în cazul Circului din Chișinău, dar acum, cu apropierea imediată a complexului nostru, Circul are o șansă reală de a atrage atenția autorităților municipale, investitorilor și poate, de ce nu, a oamenilor de afaceri care nu sunt indiferenți. Acest lucru se datorează în parte faptului că pe acoperișul clădirii de birouri se planifică o cafenea și o terasă panoramică, de unde se va putea vedea orașul de la înălțimea zborului de pasăre, care va atrage mulți turiști, unde vor putea fi făcute poze extraordinare și se vor trăi emoții unice (vreau să menționez că aflarea pe acoperiș va fi absolut sigur).

Judecata aspră a publicului s-a grăbit în încercarea sa de a ”înfiera” compania URBANCONSTRUCT ca fiind un dezvoltator indiferent, superficial și lacom. Prin urmare, pentru noi, companie moldovenească care încearcă să ofere tinerilor profesioniști posibilitatea de a lucra ”acasă”, companie care are în portofoliul său mai multe proiecte de succes, companie care se mândrește cu integritatea și transparența sa, o astfel de ”stigmatizare” în adresa noastră ni se pare nedreaptă. Este din nou ”o analiză senzorială” și aceasta nu se potrivește nimănui.

Sperăm doar că comunitatea orașului va oferi companiei URBANCONSTRUCT șansa de a demonstra cum poate fi Chișinăul, dacă îi dai putere, spațiu și o temelie de dezvoltare. Nu în detrimentul patrimoniului istoric și cultural, ci împreună și datorită acestuia”.

In this article