“Unde sunt sutele de dosare penale pentru miliardele de credite neperformante emise în cei 25 de ani de fraudă? Nu le vedem!”, – deputatul Denis Ulanov

Timp de un sfert de secol, frauda bancară a înflorit în Moldova. Sute de milioane de euro au fost furate din sistemul bancar prin schema de emitere a...

Timp de un sfert de secol, frauda bancară a înflorit în Moldova. Sute de milioane de euro au fost furate din sistemul bancar prin schema de emitere a unor credite evident neperformante. Autoritățile nu iau nicio măsură pentru a-i pedepsi pe vinovați și pentru a întoarce banii în țară. Echipa “ȘOR” a subliniat faptul că statul a fost principalul acționar al Băncii de Economii încă din anul 2000 și deținea pachetul principal de acțiuni.
“La bancă au fost acordate cu bună știință credite neperformante în valoare de zeci de milioane de euro, în absența unor garanții rentabile, care ar fi acoperit riscul de nereturnare a acestora. Împrumuturile nu au fost rambursate, banca a mers după garanții, dar acestea acopereau, în medie, doar 15% din suma restantă”, a explicat deputatul Denis Ulanov.
El a subliniat că în acest mod au fost furate miliarde de lei. Totodată, statul nu s-a ocupat cu identificarea persoanelor implicate, nu a aplicat sancțiuni în raport cu conducerea băncii și a companiilor beneficiare de credite.

“Unde sunt sutele de dosare penale pentru sute de credite neperformante? Noi nu vedem așa ceva!”, a declarat Denis Ulanov.

Atunci când statul a oferit asistență băncii în 2014, pentru a-și continua activitatea, aceasta a reușit să acopere pierderile acumulate în 25 de ani cu ajutorul garanțiilor de stat. Cu toate acestea, băncile finanțate cu sume uriașe de la buget au fost închise.

“Acum trebuie să cercetăm cine a luat decizia de a lichida băncile și de ce, deși au primit bani de la stat – sume uriașe pentru a menține lichiditățile”, a declarat Denis Ulanov.

Comisia parlamentară pentru economie și buget a analizat cum să ajute executorii judecătorești să recupereze proprietățile. Deși, în primul rând, este necesar să fie pedepsiți vinovații și să fie găsiți banii pe care ei i-au scos din țară și apoi i-au legalizat din nou. Dar autoritățile nu fac nimic în această direcție.

“Este foarte surprinzător faptul că în Ministerul Finanțelor încă mai dețin funcții înalte persoane care, ani în șir, au fost membri ai Consiliului de Administrație al Băncii de Economii, au pretins că reprezintă interesele statului atunci când au fost scoase din bancă miliarde de credite neperformante. Mai mult, aceiași oameni au tupeul să vină în Parlament și să prezinte proiecte de legi pentru acoperirea pierderilor bugetare ca urmare a fraudei bancare. Deși primii, care trebuiau să răspundă, sunt anume cei care aveau atribuții pentru asigurarea controlului respectării de către bancă a tuturor procedurilor legate de emiterea creditelor”, a conchis deputatul.

In this article