Un submersibil folosit pentru a duce turiștii să vadă epava Titanicului a dispărut în Oceanul Atlantic, declanșând o misiune de căutare și salvare, notează BBC.
Paza de coastă din Boston a declarat pentru BBC că o operațiune de căutare a submarinului era în curs de desfășurare luni. Nu este clar câte persoane se aflau la bord în momentul în care a dispărut. Micile submarine transportă ocazional turiști care plătesc să vadă epava Titanicului, transmite breakingnews.md cu referie la Adevărul.ro.
OceanGate Expeditions, o companie privată care folosește submersibile pentru expediții la mare adâncime, a postat recent pe rețelele de socializare că una dintre expedițiile sale este „în curs”. Compania, care nu a comentat informațiile despre dispariție, percepe oaspeților 250.000 de dolari pe loc în expediția sa de 8 zile pentru a vedea epava. Aceasta prezintă călătoria cu submersibilul său din fibră de carbon drept „o șansă de a ieși din viața de zi cu zi și de a descoperi ceva cu adevărat extraordinar”.
Potrivit site-ului web al companiei, o expediție este în desfășurare și încă două au fost planificate pentru iunie 2024. Submersibilul poate găzdui cinci persoane, spune compania, care includ de obicei un pilot, trei oaspeți plătitori și ceea ce numește un „expert în conținut”.
O scufundare completă până la epavă, inclusiv coborârea și ascensiunea, durează opt ore.
Celebra epavă a Titanicului se află la 3.800 de metri adâncime, pe fundul Atlanticului. Se află la aproximativ 600 km (370 mile) în largul coastei Newfoundland, Canada.
Vasul de pasageri, care a fost cea mai mare navă a vremii, a lovit un iceberg în timpul călătoriei inaugurale de la Southampton la New York în 1912. Din cei 2.200 de pasageri și membri ai echipajului aflați la bord, peste 1.500 au murit.
Titanicul a fost explorat pe scară largă de când epava a fost descoperită în 1985.