Un procuror din Procuratura r-lui Orhei și un avocat deferiți justiției pentru acțiuni de corupție

La data de 28 ianuarie 2023, Procuratura Anticorupție a expediat în instanța de judecată cauza penală de învinuire a unui procuror din cadrul Procuraturii r-lui Orhei, ultimul fiind...

La data de 28 ianuarie 2023, Procuratura Anticorupție a expediat în instanța de judecată cauza penală de învinuire a unui procuror din cadrul Procuraturii r-lui Orhei, ultimul fiind acuzat de comiterea coruperii pasive, falsificarea probelor în procesul penal și fals în acte publice, infracțiuni prevăzute de art. 324 alin. (3) lit. a, 310 alin. 2 ) și 332 alin. (2) lit. b) din Codul penal, cât și în privința unui avocat care își desfășura activitatea în mun. Chișinău, acesta fiind acuzat de comiterea infracțiunii de trafic de influență, corupere activă și folosirea documentelor oficiale false, infracțiuni prevăzute de art. 326 alin. (2) lit. c) și d), 325 alin. (3) lit. a1) și 361 alin. (1) din Codul penal.

Urmărirea penală pe prezenta cauză a fost pornită în luna iunie 2022, la plângerea unei locuitoare a r-lui Orhei, care avea statut de învinuit într-o cauză penală și care a comunicat organului de urmărire penală că avocatul său pretinde suma de 10 000 euro pentru a fi transmiși ulterior procurorului de caz, pentru ca acesta să-i recalifice faptele infracționale incriminate, astfel încât aceste acțiuni să permită ulterior adoptarea unei soluții de încetare a urmăririi penale în temeiul Legii cu privire la amnistie.

În procesul documentării faptelor infracționale sesizate s-a stabilit implicarea directă în comiterea infracțiunilor și a procurorului din cadrul Procuraturii r-lui Orhei, care conducea urmărirea penală pe caz, faptul dat condiționând pornirea urmăriri penale în privința acestuia de către Procurorul General.

Potrivit materialelor cauzei penale, procurorul a pretins, acceptat și primit sumă de 10 000 euro de la avocat în luna iulie 2022.  Suma respectivă a fost transmisă de denunțător către avocat sub controlul procurorilor anticorupție și ofițerilor SPIA al MAI în două tranșe, una de 7 000 euro și a doua de 3 000 euro.

Așadar, urmare a activităților de urmărire penală efectuate și a măsurilor speciale de investigații, la 16 septembrie 2022, avocatul a fost reținut imediat după ce a obținut o decizie favorabilă de la procuror și respectiv, după ce a acceptat a doua tranșă a mitei în sumă de 3000 de euro.  Tot in aceeași zi au fost efectuate percheziții la birourile de serviciu și la domiciliile procurorului și avocatului vizat.

În vederea reparării prejudiciului cauzat prin infracțiuni și eventualei achitări a amenzii, la caz au fost aplicate sechestre pe bunurile imobile și mobile ale procurorului și avocatului  în valoare de peste 1,3 mln lei.

Învinuiții nu își recunosc vinovăția, iar cauza penală a fost deferită justiției, fiind expediată în Judecătoria Orhei.

Dacă va fi găsit culpabil de comiterea infracțiunilor de corupție nominalizate, procurorul riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 7 la 15 ani, o amenda de 400 000 la 500 000 lei, și privarea de drept de a ocupa anumite funcții publice pe un termen de la 10 la 15 ani.  În cazul avocatului, legea prevede o pedeapsă de la 6 la 12 ani de închisoare, amendă în mărime de la 300 000 la 400 000 lei.

In this article