Judecătoria Chișinău, sediul Centru a pronunțat sentința într-o cauză penală deferită justiției de către Procuratura Anticorupție, ce vizează acțiunile unui procuror în Procuratura sect. Rîşcani mun. Chişinău și intermediarul acestuia, acuzați de corupere pasivă și respectiv trafic te influență.
Urmărirea penală a fost pornită în luna februarie 2016, de către Procuratura Anticorupție în baza unui denunț și expediată în instanța de judecată în luna septembrie 2016. Această cauză penală s-a examinat în instanța de judecată pe parcursul a 6 ani de zile, fiind petrecute circa 140 de ședințe.
Potrivit denunțătorului și rezultatul efectuării urmării penale, s-a stabilit că intermediarul acționând în participație cu procurorul, a pretins de la un cetățean acuzat de comiterea infracțiunii de escrocherie, suma de 12 000 Euro, pentru scoaterea acestuia de sub urmărire penală și clasarea procesului penal.
Urmare a acestor cerințe, pentru emiterea de către procuror a ordonanței de clasare a cauzei penale, denunțătorul i-a transmis intermediarului banii pretinși anterior în două tranșe și anume, 5000 euro până și 7000 euro după emiterea ordonanței de clasare a cauzei penale. Procurorul primind din prima tranșă suma de 4000 euro pentru realizarea promisiunii, convenind ca restul mijloacelor financiare să-i fie transmise după primirea de către denunțător a ordonanței de clasare.
Mijloacele bănești au fost transmise intermediarului sub controlul organului de urmărire penală de către denunțător și depistați în cadrul percheziției efectuate.
Prin sentință din 07 iulie 2023, instanța a dispus achitarea totală a procurorului, persoana cu funcție demnitate publică și a complicelui, acuzați de săvârșirea infracțiunii de corupere pasivă, din motiv că fapta inculpatului nu întrunește elementele infracțiunii. Instanța a dispus condamnarea parțială a complicelui, pentru săvârșirea a două capete de acuzare de trafic de influență, cu liberarea de pedeapsă penală în legătură cu expirarea termenului de prescripție, iar pentru al treilea capăt de acuzare fiind condamnat la 5 ani de închisoare, cu executarea pedepsei în penitenciar tip semiînchis, fiind dispus suspendarea condiționată a executării pedepsei cu închisoare, pe un termen de probă de 5 (cinci) ani.
Corpurile delicte, banii în sumă de 6600 euro, sunt păstrate la materialele cauzei penale până la rămânerea definitivă a sentinței, cu ulterioara trecere în proprietatea statului.
Totodată, de la complice, s-a dispus confiscarea în proprietatea statului contravaloarea sumei de 8250 euro rezultată din infracțiune.
Sentința fiind considerată de către procuror ilegală și neîntemeiată, a fost atacată cu apel la Curtea de Apel Chișinău. Extras din apel, în care se regăsesc o parte din argumentele contestării, este atașat mai jos la acest comunicat. Anterior, Procuratura Anticorupție a publicat un comunicat de presă pe acest caz.
Atragem atenția că, până la publicarea comunicatului, pe portalul Național al Instanțelor de Judecată nu a fost identificat dispozitivul sau sentința motivată de achitare.
Notă: Persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.