Un om de afaceri din Chișinău ACUZĂ că a fost exclus ABUZIV din afacerea sa, de către fostul proprietar

Omul de afaceri și restauratorul Nicolae Chiroșca a făcut un apel către organele competente din Republica Moldova. Afaceristul susține că a fost exclus abuziv, asemenea unui atac raider...

Omul de afaceri și restauratorul Nicolae Chiroșca a făcut un apel către organele competente din Republica Moldova. Afaceristul susține că a fost exclus abuziv, asemenea unui atac raider în stilul anilor 90 din afacerea localului ”La Taifas”. Totodată, Nicolae Chiroșca susține că după ce și-a dedicat ultimii 21 de ani în acest domeniu și a preluat restaurantul din centrul Capitalei care se afla în pragul falimentului, a ajuns să fie ”lichidat” de către concurenți din afacere, iar tot mobilierul, produsele și chiar anumite poze protejate de dreptul de autor ar fi fost acaparate illegal și barbar.

Stimați prieteni, parteneri, clienți, mă adresez tuturor pe această cale, pentru că vreau să cunoașteți adevărul despre ce se întâmplă la restaurantul „La Taifas”, un local de suflet, iubit și apreciat de mulți dintre voi. Probabil ați văzut că restaurantul „La Taifas” și-a reluat activitatea, doar că, fără mine, eu am fost exclus abuziv din localul căruia i-am consacrat ultimii 21 de ani din viața mea. Au fost sparte ușile localului, s-a preluat tot ce era în interior în mod abuziv, mobilier, produse, până și imaginile foto, care sunt protejate de drepturi de autor, au fost acaparate în cel mai barbar mod!”, declară omul de afaceri într-o postare pe pagina sa oficială de Facebook.

Mai mult, Nicolae Chiroșca îl învinuiește pe fostul proprietar al localului că ar fi intervenit sub diferite pretexte să pună bețe în roate și să fie determinat să renunțe la afacere, deși au convenit initial că va fi achitată chiria pentru spațiu și afacerea va fi asumată pe deplin de către Chiroșca, lucru stipulat în contract. Omul de afaceri mai menționează că acest abuz ar fi început după ce localul a fost reamenajat și transformat într-un restaurant care la scurt timp a devenit cel mai cunoscut și apreciat în Republica Moldova, atât de turiști, cât și de oameni de afaceri și chiar simpli cetățeni.

”În anul 2000, eu am preluat restaurantul „La Taifas”, care la acea etapă era în pragul falimentului. Am convenit cu proprietarul de atunci, Nicolae Avram că voi achita chirie pentru spațiul ce-i aparținea și îmi voi asuma în totalitate această afacere, lucru pe care l-am și făcut și care este stipulat în contract.  Am depus eforturi colosale, am consolidat o adevărată echipă de profesioniști și deja la scurt timp, am transformat restaurantul în unul din cele mai cunoscute și apreciate din Moldova și care se bucura de o mare popularitate în rândul celor ce vizitau țara noastră. , în momentul în care afacerea a început să meargă bine, fosta administrație al Dl. Avram a început să ne pună bețe în roate și, sub diferite pretexte, se încerca să fiu determinat să renunț la afacere, scopul fiind ca aceasta să revină foștilor administratori, menționează restauratorul.

Conform spuselor restauratorului Nicolae Chiroșca, în primii ani s-a depus efort pentru a fi stinse integral toate datoriile accumulate de fosta administrație, au fost încheiate zeci de contracte durabile cu producători autohtoni, au fost investite sume enorme de bani pentru utilaj, mobilier și decorul localului. Afaceristul mai menționează că după ce ar fi eșuat prima încercare a lui Nicolae Avram, acesta ar fi decis deschiderea unui local în aceiași clădire, iar indiferent de acest lucru, localul ”La Taifas” rămânea a fi unul dintre cele mai appreciate restaurant din Chișinău.

”În primii un an și jumătate, am reușit să sting integral datoriile acumulate de fosta administrație, am restabilit buna reputație a restaurantului, am încheiat parteneriate durabile cu mai mulți producători autohtoni etc. Mai mult, am investit în utilajul de la bucătărie, în mobilier și decorul localului. Astfel, am reușit să transform restaurantul „La Taifas” într-o carte de vizită a Chișinăului! O noua solutie gasita de Dl. Avram a fost deschiderea restaurantului similar in aceasi cladire. „La Taifas” a castigat in concurenta fara emotii negative prin aprecierea clientilor fideli”, se mai arată în postare.

Nicolae Chiroșca menționează că abuzurile nu s-ar fi oprit la deschiderea unui local similar celui pe care îl deținea omul de afaceri, iar în anul 2014 în urma unui incendiu de care s-ar fi făcut vinovată administrația clădirii unde era amplasat localul ”La Taifas”, conform deciziei Departamentului de profil al serviciului de pompieri I s-ar fi propus să efectueze reparația localului partial distrus din contul propriu, cu condiția ca ulterior cheltuielile să fie rambursate sau să fie recalculate pentru achitarea chiriei. Deși au fost prezentate toate bonurile de plată și actele confirmative pentru plățile effectuate, de 8 ani de zile acesta nu-și poate întoarce datoriile, din motive necunoscute și neînțelese.

”În anul 2014, în luna august, restaurantul „La Taifas”, a avut de suferit serios în urma unui incendiu, lucru cunoscut de toți. Conform deciziei date de Departamentul de profil al Serviciului de pompieri, vinovat de acest incendiu este administrația clădirii, unde „La Taifas” închiriază spațiu. Atunci, mi s-a propus să efectuez lucrările de reparație a localului din contul meu, urmând ca ulterior să mi se ramburseze sumele cheltuite sau să facem recalcul la achitarea chiriei. Am prezentat toate documentele privind plățile efectuate, dar nici până astăzi nu mi s-a rambursat nici un leu”, a relatat Nicolae Chiroșca.

Necătând la faptul că nu și-a recuperate prejudiciile după incendiu, restaurantul a fost redeschis, iar presiunile asupra sa au continuat. Omul de afaceri susține că aici ar fi implicat și fiul proprietarului clădirii care prin motive nemotivate și lipsite de conținut i-ar fi limitat de mai multe ori accesul la apă potabilă, energie electrică și gaze naturale, iar aceste ilegalități continuau și prin alte metode meschine, care au afectat atât buna activitate a restaurantului, cât și a clienților. Apogeul problemelor a ajuns în momentul când în toamna anului 2021 i-a fost închis definitiv accesul în local, deși contractul era valabil. Pe cale amiabilă conflictul nu a putut fi rezolvat, iar Nicolae Chiroșca a fost nevoit să apeleze la structurile de drept ale țării, litigiul afându-se până în momentul de față în instanța de judecată. Deși este contrar legii până la o decizie finală a instanței de judecată, fostul proprietar al localului, Nicolae Avram, a redeschis restaurantul ”La Taifas”.

”Mai mult ca atât, după ce am efectuat lucrările de reparație și am redeschis restaurantul, s-au întețit presiunile. Ba proprietarul clădirii, prin fiul său, Nicu Avram, îmi închidea nemotivat accesul la apă potabilă, energie electrică, gaz, ba alte chestii urâte care afectau buna activitate a restaurantului și, respectiv, clienții. Apogeul a fost atins în toamna anului 2021, când, având contract valabil, pur și simplu mi s-a interzis accesul în restaurant. Astfel, restaurantul a fost închis, iar eu am fost forțat de situație să apeleze la structurile de drept ale țării. Acum, litigiul se află în instanța de judecată. Cel mai straniu este că, fără a aștepta decizia finală a judecății, Nicolae Avram a redeschis restaurantul „La Taifas”, care se asociază direct cu numele Nicolae Chiroșca, place sau nu pretinșilor proprietari”, susține omul de afaceri.

La final, Nicolae Chiroșca, proprietarul legal al restaurantului ”La Taifas”, a făcut un apel către clienții localului și către autorități. Acesta susține că niciodată nu s-ar fi gândit că va ajunge la astfel de situații.. Mai mult, acesta regretă că nu își poate bucura vizitatorii localului cu deliciile bucătăriei moldovenești. Totuși, acesta declară că ar dori să-și recupereze investițiile făcute în acest restaurant, să-și recupereze bunurile și să-și întoarcă datoriile, care ar fi de peste 3 milioane de lei, lucru documentat și demonstrat. Omul de afaceri susține că va lupta până la capăt și regretă că în Republica Moldova, în anul 2022 încă se mai comit atacuri raider.

”Nu aș fi crezut vreodată că se va ajunge la această situație. Neavând astăzi ocazia de a vă oferi o adevărată plăcere cu deliciile bucătăriei moldovenești, nu-mi doresc decât să mi recuperez investițiile făcute în restaurant, care sunt documentate, să-mi recuperez bunurile, să mi se returneze datoriile. Valoarea totală a prejudiciului ce mi-a fost adus, prin preluarea ilegală a restaurantului, iar anterior și a PUB-ul din imediata vecinătate a acestuia, constituie circa 3 milioane lei. Plângerea mea este la poliție, sigur voi continua lupta în judecată și sunt sigur ca voi învinge. Regret că restaurantul „La Taifas” a fost redeschis pentru a fi închis, în scurt timp, căci actuala administrație nu știe să construiască, ci doar să distrugă! Și mai regret că, în anul 2022, în Republica Moldova se mai comit atacuri raider!”, a conchis omul de afaceri, Nicolae Chiroșca.

In this article