Un nou val de praf saharian lângă R. Moldova

Meteorologii au anunțat marți, 21 mai, că un alt val de praf saharian va ajunge deasupra României, începând din această seară și va putea fi văzut mai ales...

Meteorologii au anunțat marți, 21 mai, că un alt val de praf saharian va ajunge deasupra României, începând din această seară și va putea fi văzut mai ales în regiunile vestice şi sud-vestice.

Astfel, în perioada 21-22 mai, circulația aerului, predominant sud-vestică, va favoriza avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer încărcată cu particule de praf de origine sahariană, peste sud-estul Europei.

„În seara zilei de marți, 21 mai, și în cursul nopții de marți spre miercuri (21/22 mai), această masă de aer va fi prezentă și deasupra României, în special peste regiunile vestice și sud-vestice”, a transmis Administrația Națională de Meteorologie din România.

Praful saharian va fi prezent și miercuri, 22 mai, dar peste nord-vestul, centrul și sudul României.

ANM a adăugat că, din cauza ploilor care se anunță în următoarele 48 de ore, depunerile de praf vor putea fi văzute în zonele menționate.

Amintim că o situație similară s-a înregistrat și luna trecută. Norul a ajuns în Moldova în noaptea de 23 spre 24 aprilie. Așadar, în urma ploii nocturne, automobilele au rămas pline de nisip.

„În perioada 23 aprilie, ora 09:00 – 24 aprilie, ora 13:00, circulaţia aerului, predominant sud-vestică, va favoriza avansul dinspre nordul Africii al unei mase de aer încărcate cu particule de praf de origine sahariană, către sud-estul Europei. Această masă de aer va fi deasupra României marţi şi în prima parte a zilei de miercuri”, se arată în comunicatul publicat de ANM.

Cu precizări în acest sens au venit și reprezentanții Agenției de Mediu. Potrivit acestora, picăturile de ploaie cu praf nu prezintă în aer un pericol semnificativ pentru sănătate, cu excepția inconvenientelor estetice.

La scurt timp, Agenția Națională pentru Sănătate Publică a venit cu un șir de recomandări, menționând că cele mai vulnerabile sunt persoanele cu astm bronșic, cele care suferă de bronșite cronice, persoanele cu infecții respiratorii și alergii respiratorii, persoanele în etate și copiii mici.

In this article