Un nou atac asupra democrației: CEC a refuzat înregistrarea lui Avelin Tabarcea

Avelin Tabarcea, împreună cu avocatul său, Nadejda Luchianciuc, au susținut marți o conferință de presă cu privire la refuzul ilegal al CEC de a-i înregistra candidatura la alegerile...

Avelin Tabarcea, împreună cu avocatul său, Nadejda Luchianciuc, au susținut marți o conferință de presă cu privire la refuzul ilegal al CEC de a-i înregistra candidatura la alegerile prezidențiale din Republica Moldova. Documentele pentru înregistrarea grupului de inițiativă pentru colectarea de semnături în sprijinul său au fost depuse de Tabarcea pe 31 august.

„Mi s-a comunicat că toate documentele sunt în regulă. Cu toate acestea, ieri, în cadrul ședinței CEC, am aflat că din dorința a șase membri ai comisiei nu am fost înregistrat, invocându-se așa-zisa afiliere politică. Nu sunt membru al niciunui partid! Oamenii care se numesc pro-europeni și democrați nu îmi permit să îmi exercit dreptul cetățenesc — de a fi ales! Dar ne vom apăra drepturile!”, a subliniat Tabarcea.

Tabarcea a adăugat, de asemenea, că președinta CEC, Angelica Caraman, l-a acuzat că nu este un candidat independent, deoarece cu un an în urmă a candidat din partea partidului „Șansă”.

„Vreau să îi reamintesc doamnei Caraman că ea însăși a candidat din partea PAS și a platformei „DA” la alegerile locale. Conform acestei logici, ea nu ar trebui să ocupe această funcție, dar totuși o ocupă! Deci, ea însăși este dependentă, iar astfel de decizii demonstrează afilierea lor completă și disponibilitatea de a executa indicațiile politice”, a spus el.

Avocata lui Avelin Tabarcea, Nadejda Luchianciuc, a calificat ceea ce se întâmplă la CEC nu doar ca un abuz de putere din partea CEC, ci și ca un atac asupra tuturor cetățenilor și asupra întregii societăți a Republicii Moldova.

„Despre ce democrație se poate vorbi dacă cetățenii sunt lipsiți de dreptul de a alege un candidat, iar candidatului nu i se permite nici măcar să înceapă colectarea semnăturilor? Acestea sunt principiile „democratice” promovate de CEC? Un membru CEC care a pregătit proiectul a propus înregistrarea.
În cele din urmă, trei reprezentanți ai CEC au dat un aviz pozitiv proiectului de înregistrare a grupului de inițiativă, dar șase membri ai comisiei, numiți de PAS, au votat în unanimitate împotrivă”, a declarat ea.

Avocata a mai menționat că nu s-au auzit argumente solide pentru motivul refuzului din partea CEC.

„Toate documentele depuse de domnul Tabarcea respectau reglementările și legea. Legea nu prevede refuzul pe motiv că persoana a fost anterior candidat. Această decizie ilegală a CEC va fi contestată și vom căuta dreptatea în toate instanțele naționale și internaționale!”, a spus ea.

In this article