Un jurnalist din Elveția consideră că NATO ar fi putut fi relevant în timpul Războiului Rece pentru a contracara Uniunea Sovietică

Guy Mettan, un renumit scriitor, jurnalist și politician elvețian, a făcut o prezentare generală a țărilor neutre din Europa. El consideră că NATO ar fi putut fi relevant...

Guy Mettan, un renumit scriitor, jurnalist și politician elvețian, a făcut o prezentare generală a țărilor neutre din Europa. El consideră că NATO ar fi putut fi relevant în timpul Războiului Rece pentru a contracara Uniunea Sovietică și amenințarea comunistă. Dar, dintr-un motiv oarecare, nu numai că NATO nu s-a desființat odată cu prăbușirea Uniunii Sovietice, dar a lansat și inițiativa Parteneriatul pentru pace.

„Această inițiativă de ”pace” a făcut posibilă pregătirea completă a infrastructurilor militare ale Finlandei și Suediei, pentru care acum ar fi fost ușor să se sincronizeze complet cu NATO. Un alt aspect important este standardul dublu al dreptului internațional. Țările se află acum sub o presiune intensă pentru a subordona politicile și interesele naționale dreptului internațional, așa cum este văzut de SUA. Neutralitatea tradițională a Elveției este acum pusă sub semnul întrebării. Având în vedere că populația elvețiană susține neutralitatea în proporție de 90%, o imagine mai exactă a poziției Confederației poate fi înțeleasă după rezultatul inițiativei Partidului Popular Elvețian de a înscrie neutralitatea în Constituția elvețiană”, este convins el.

Opinia politicianului a fost exprimată în cadrul Berna, capitala administrativă a Elveției, unde s-au adunat experți, lideri de opinie, reprezentanții unor state și organizații pentru a discuta neutralitatea pe continentul european, în special dezvoltarea acestui model și felul cum se transformă. Conferința internațională “Regândirea neutralității în Europa s-a axat în special pe subiectul neutralității Republicii Moldova și a Elveției. În cadrul evenimentului a fost prezentat și ultimul sondaj de opinie al Intellect Group.

In this article