Un grup infracțional specializat în trafic de persoane, destructurat de polițiști

Activitatea unui grup infracțional, specializat în trafic de persoane și organizarea migrației ilegale în scop de profit, a fost destructurat de ofițerii Direcției investigații „Centru”, în comun cu...

Activitatea unui grup infracțional, specializat în trafic de persoane și organizarea migrației ilegale în scop de profit, a fost destructurat de ofițerii Direcției investigații „Centru”, în comun cu procurorii PCCOCS și în colaborare cu angajații Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane.

 

În speță, suspecții cinci la număr, cu vârste cuprinse între 45 și 60 de ani, cetățeni ai Moldovei, României și Austriei, pe parcursul anului 2021, sub pretextul angajării la un serviciu oficial și bine plătit în țările Uniunii Europene, au recrutat și transportat mai mulți moldoveni. Aceștia le perfectau actele de identitate românești false și contractele individuale de muncă în baza acestor acte de identitate false, pentru care ulterior le-au înaintat datorii și i-au impus să activeze în diferite tipuri de construcții.  Persoanelor nu le-au fost create condițiile promise din start și salariul stabilit, exploatându-le astfel prin muncă forțată.

 

În urma acțiunilor întreprinse s-a mai stabilit că suspecții aveau roluri bine determinate  de transportatori și organizatori, unul  la moment se află pe teritoriul Austriei, fiind și responsabil de confecționarea buletinelor de identitate românești false pentru victime. 

 

Astfel, polițiștii au stabilit că,  pe parcursul la  un an,  suspecții ar fi  transportat peste 10 persoane, încasând  sume  care variau de la 10 000 la 20 000 de lei, impuse părților vătămate pentru transportare, perfectarea actelor de identitate românești false, cazare si mâncare.

 

La data de 16 martie, oamenii legii au efectuat percheziții la domiciliul unui complice din Republica Moldova și în automobilele acestuia, de unde au ridicat pachete cu droguri și anume cânepă  mărunțită gata pentru consum, înscrisuri de ciornă cu calcularea orelor de lucru a părților vătămate, copia actelor de identitate românești false cu poza părților vătămate ce erau folosite pentru angajarea în câmpul muncii, precum și folosite pentru libera deplasare în spațiul UE, telefoane mobile precum și diferite acte cu datele de identitate false ale părților vătămate folosite în Austria.

 

Suspectul de 60 ani, a fost  anterior condamnat la privațiune de libertate pe un termen de 15 ani. Acesta este cercetat în libertate.

 

Conform legii penale, persoana culpabilă de asemenea infracțiune riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 7 la 15 ani.

 

Investigațiile continuă în scopul identificării și atragerii la răspundere penală a altor persoane implicate în comiterea infracțiunii.

In this article