Un ginecolog american a fost condamnat la 20 de ani de închisoare pentru că a agresat sexual sute de paciente

Un fost ginecolog din New York acuzat de agresiune sexuală de fostele paciente a fost condamnat luni la 20 de ani de închisoare de către un tribunal federal...

Un fost ginecolog din New York acuzat de agresiune sexuală de fostele paciente a fost condamnat luni la 20 de ani de închisoare de către un tribunal federal din Manhattan.

Robert Hadden, în vârstă de 64 de ani, a fost găsit vinovat în ianuarie de agresarea sexuală a zeci de femei care au venit la el pentru tratament medical. Fostul medic, care nu a mai practicat din 2012, a fost descris ca fiind “un prădător în halat alb” de către procurorul federal din Manhattan Damian Williams.

Judecătorul Richard Berman, care a pronunţat verdictul, a declarat că acest caz “nu seamănă cu niciun altul”, descriind agresiunile ca fiind “oribile” şi “depravante”, după cum a relatat ABC.

După ce îşi va ispăşi pedeapsa, medicul va fi eliberat condiţionat pentru tot restul vieţii, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al procuraturii, potrivit News.ro

Robert Hadden, care a practicat la Centrul Medical Irving al prestigioasei Universităţi Columbia din New York (CUIMC), a fost acuzat de zeci de victime, inclusiv paciente minore, de agresiuni comise între începutul anilor 1990 şi 2012. Printre acestea se numără şi soţia lui Andrew Yang, un antreprenor care a intrat în politică şi este candidat la alegerile primare democrate pentru alegerile prezidenţiale din 2020. În 2020, Evelyn Yang a declarat pentru CNN că a fost agresată sexual în 2012, când era însărcinată în şapte luni, lucru pe care nu i l-a spus niciodată soţului ei.

În 2016, Robert Hadden a pledat vinovat în faţa unui tribunal din statul New York la acuzaţii mai puţin grave. I s-a retras licenţa medicală şi a fost trecut în registrul infractorilor sexuali, dar acordul l-a ferit de închisoare. În 2022, CUIMC şi Spitalul Presbiterian din New York, care îi este ataşat, au anunţat că vor plăti împreună peste 165 de milioane de dolari către 147 de foste paciente care l-au acuzat pe Robert Hadden de acte nepotrivite şi agresiuni sexuale.

Cu un an înainte, cele două instituţii promiseseră deja 71,5 milioane de dolari altor 79 de paciente ale fostului medic. Universitatea Columbia a precizat că, în ultimul deceniu, practicile departamentelor de obstetrică şi ginecologie ale CUIMC au fost revizuite pentru a se asigura că astfel de agresiuni nu se mai repetă.

In this article