Un expert economic, apropiat PAS, critică guvernarea pentru că tărăgănează finalizarea proiectului „Chișinău Arena”

Guvernul a fost tare sensibil la atenționările unor specialiști în toate și a scos ieri de pe ordinea de zi alocarea de bani pentru Chișinău Arena în vederea...

Guvernul a fost tare sensibil la atenționările unor specialiști în toate și a scos ieri de pe ordinea de zi alocarea de bani pentru Chișinău Arena în vederea finalizării acesteia. Despre acest fapt a relatat expertul economic, apropiat Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Stanislav Madan, care a accentuat că cu cât mai mult se tărăgănează cu finalizarea cu atât mai mulți bani se vor aloca ulterior.

Printr-o postare pe o rețea de socializare, expertul menționează că motivul pentru care s-a recurs la retragerea proiectului privind alocarea banilor pentru Chișinău Arena, a fost oferirea mai multor detalii către Guvern despre mersul anchetei de la procuratură, însă acest proces, după cum menționează Stanislav, poate foarte bine să meargă în paralel cu finalizarea lucrărilor și darea în exploatare.

Totodată, acesta speră că „nu se va găsi vreo minte bolnavă care să zică că trebuie de demolat sau conservat obiectul după investiții publice de sute de milioane de lei”.

„Cu cât mai mult se tărăgănează cu finalizarea cu atât mai mulți bani se vor aloca ulterior. Asta e o regulă fără excepții în construcții. Nu mai zic de riscurile juridice aferente contractului.

În plus, se ratează valorificarea complexului. Asta în condițiile în care o grămadă de sporturi în Moldova nu au parte de facilități omenești de pregătire și Arena poate oferi aceste condiții”, mai menționează expertul.

Mai mult, acesta declară că încă de la inițierea proiectului de Plahotniuc-Candu, expertul ar fi rămas tare trist la faptul că foarte multă lume a atacat nu modalitatea dubioasă de realizarea a proiectului, ci însăși necesitatea unui asemenea obiect pentru țară.

„Și apoi ne plângem că suntem la periferia de jos în sport. Dar dincolo de sport, dacă va fi gestionată cu cap, Chișinău Arena poate foarte bine să fie integrată și în circuitul turistic din țară”, a conchis Stanislav Madan.

 

De precizat că, printr-un comentariu oferit la acest subiect, analistul politic, Dionis Cenusă, a catalogat decizia Guvernului PAS ca fiind una greșită și eronată. Mai mult, acesta consideră că actualul Guvern condus de Natalia Gavrilița a devenit o victimă a propriului populism electoral.

„Nu înțeleg de ce trebuie sa căutăm formule gingașe pentru a critica o decizie eronată. Eu vad un lucru simplu – guvernarea este victima propriului populism electoral. Nu are nimic în comun cu sensibilizări publice, deoarece guvernarea are zero reacții pe multe sensibilizări mult mai grave”, a comentat Cenușă.

Sinteza.ORG amintește că, Guvernul PAS și Natalia Gavrilița s-au răzgândit ieri să mai dezbată proiectul privind alocare a aproximativ 68 milioane de lei pentru proiectul Arena Națională Chișinău.

Mai exact, înainte de a trece la ordinea de zi propriu-zisă, Natalia Gavriliță a anunțat că acest proiect urmează a fi amânat.

Ea și-a argumentat decizia prin faptul că este necesar de aflat care sunt acțiunile întreprinse de Procuratura generală referitor la investigarea situației legate de acest proiect și a anunțat că Guvernul va pregăti un demers la adresa instituției în acest sens.

Ministerul Finanțelor, la solicitarea Agenției Proprietății Publice, asociat unic al Societății cu Răspundere Limitată „Arena Națională”, în baza documentelor justificative, va aloca, din contul mijloacelor prevăzute în bugetul de stat pentru anul 2021, mijloace financiare în sumă de până la 67 739 500 lei (echivalentul a 3 169 800 euro) Societății cu Răspundere Limitată „Arena Națională” pentru majorarea capitalului social.

In this article