Un bărbat, condamnat la șase ani de închisoare pentru spălare de bani. Milioane de lei, sub sechestru

Un bărbat de 62 de ani din Chișinău a fost condamnat la șase ani de închisoare pentru spălare de bani. Potrivit unui anunț al PCCOCS, procurorii au aplicat...

Un bărbat de 62 de ani din Chișinău a fost condamnat la șase ani de închisoare pentru spălare de bani.

Potrivit unui anunț al PCCOCS, procurorii au aplicat sechestru pe o sumă de 35 de milioane de lei, după ce, în 2014-2017, bărbatul avea funcția de administrator prin procură al unei întreprinderi din off-shore în domeniul jocurilor de noroc de tip pariuri sportive, desfășurate pe Internet.

În R. Moldova, jocurile de noroc de tip pariuri sportive pot fi organizate doar de către stat, însă bărbatul și-a camuflat faptele prin faptul că plățile pentru pariuri încasate de compania din off-shore erau procesate de o altă companie din R. Moldova, după ce participanții la jocuri efectuau plata prin terminalele publice din magazine, localuri sau alte locuri.

Ulterior, acesta coordona convertirea din portmonee electronice în lei, urmată de transferarea banilor încasați de acea companie pe conturi din Germania și Liechtenstein ale firmei din străinătate.

De asemenea, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a păstrat sechestrele aplicate anterior la solicitarea procurorului și a dispus confiscarea sumei de bani care a fost în așa mod ilegal obținută și transferată în străinătate – aproape 28.000.000 de lei.

La această sumă se adaugă și sechestrul aplicat pe o jumătate de apartament din Chișinău, o jumătate de teren dintr-un oraș din centrul republicii și trei automobile de lux, precum și pe suma de 7.300.000 de lei de pe conturile electronice ale companiei din străinătate, pe platforma gestionată de compania din R. Moldova, care încasa plățile de pe terminalele publice.

Până la rămânerea definitivă a sentinței, bărbatul beneficiază de prezumția nevinovăției, iar în caz contrar, aceste bunuri vor fi confiscate în folosul statului.

Totodată, pe lângă cei aproape 28 de milioane de lei, judecătorul a dispus ca, după intrarea în vigoare a sentinței, cei peste 700.000 de lei ridicați la perchezițiile din 2016 din casa bărbatului să fie confiscați și ei în folosul statului.

În ceea ce privește activitatea ilegală de desfășurare a jocurilor de noroc de tip pariuri sportive, inculpatul nu a putut fi tras la răspundere, așa cum între timp a intervenit termenul de prescripție. Ca urmare a pronunțării sentinței, bărbatul a fost reținut din sala de judecată și plasat în arest.

In this article