Un avocat și complicele acestuia au fost reținuți în flagrant pentru trafic de influență

Ofiţerii Serviciului protecţie internă şi anticorupţie (SPIA) al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), în colaborare cu ofiţerii Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) sub conducerea Procuraturii Anticorupție (PA), au...

Ofiţerii Serviciului protecţie internă şi anticorupţie (SPIA) al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), în colaborare cu ofiţerii Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) sub conducerea Procuraturii Anticorupție (PA), au documentat acţiunile pretins ilegale ale unui avocat  și complicele acestuia.

Potrivit acțiunilor constatate, avocatul a pretins, de la un cetățean mijloace financiare în sumă de 3 000 EURO. Bănuitul ar fi susținut că are influență asupra completului de judecată care examinează cauza penală de învinuire a acestuia și ar putea determina persoane cu funcție de demnitate publică, să adopte o decizie favorabilă, prin menținerea sentinței emise de instanța de fond.

În urma măsurilor speciale de investigație și acțiunilor de urmărire penală întreprinse, la 08 decembrie 2021, avocatul și intermediarul său au fost reținuți, în flagrant delict, în timpul transmiterii primei tranșe din suma pretinsă anterior și anume 20 000 lei echivalentul la 1 000 euro, predestinată pentru influențarea judecătorilor din cadrul Curții de Apel Bălți.

Mijloacele primite de la avocat, le-a transmis intermediarului, pentru ca acesta la rândul său, să-i convertească în valută străină, euro. Ulterior, mijloacele bănești convertite în euro, conform înțelegerii prealabile urma să-i restituie avocatului.

Ulterior, persoanele menționate supra, au fost reținute pentru 72 ore, conform prevederilor art. 166 CPP al Republicii Moldova.

Pe cazul dat a fost iniţiată cauza penală în conformitate cu indicii art. 326 alin.1, (trafic de influență) Cod penal al Republicii Moldova.

 

In this article