Astăzi, 24 februarie 2023, se împlinește un an de la războiul declanșat de Rusia în Ucraina.
Un an în care au fost distruse zeci de localități, au murit sute de mii de persoane, iar alte câteva milioane de oameni au ajuns refugiați, după ce au fugit din calea războiului. Un an în care am trăit cu sunetul sirenelor din țara vecină și cu frica de a nu fi atacați în orice moment.
Să ne amintim cum a început ziua de 24 februarie 2022 și cum au evoluat evenimentele:
La ora 05:00 dimineața, pe 24 februarie 2022, milioane de ucraineni au fost treziți din somn de sirenele care vuiau pe tot teritoriul țării. Se întâmpla după ce Vladimir Putin a dat ordinul de atac asupra Ucrainei. În doar câteva clipe, o ploaie de rachete a căzut peste țara vecină.
„Am decis să desfășor o operațiune militară specială. Aceasta are ca scop protejarea oamenilor care au fost intimidați și supuși la genocid de către regimul de la Kiev timp de opt ani. Pentru aceasta vom depune eforturi pentru demilitarizarea și denazificarea Ucrainei”, declara Vladimir Putin, președintele Federației Ruse.
A doua zi după începerea războiului, președintele ucrainean, Vladimir Zelenski, a făcut un live pentru a arăta că atât el, cât și alți oficiali sunt în Ucraina și nu au fugit din țară, cum vehiculau unele surse.
„Liderul fracțiunii este aici. Șeful administrației prezidențiale este aici. Prim-ministrul Șmihal este aici. Podoleak este aici. Președintele este aici. Noi toți suntem aici. Trupele noastre sunt aici, cetățenii noștri sunt aici. Noi toți suntem aici pentru a ne apăra independența țării noastre”, spunea Vladimir Zelenski.
Ulterior, Occidentul a impus un pachet de sancțiuni fără precedent împotriva Rusiei, a companiilor sale de top și asupra politicienilor și oamenilor de afaceri, ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina.
„Astăzi anunțăm că Statele Unite ale Americii interzic principala arteră a economiei Ruse. Punem embargo pe toate importurile petrolului și gazului rusesc și, la general, energie. Asta înseamnă ca petrolul rus nu va mai fi acceptat în porturile din SUA, iar poporul american va da o lovitură puternică asupra mașinii de război a lui Putin”, a spus Joe Biden, președintele SUA.
Milioane de oameni au fugit din calea războiului, în timp ce Rusia continuă să bombardeze orașele ucrainene. Organizația Națiunilor Unite a declarat că invazia rusă în Ucraina a determinat o criză a refugiaților cu cea mai rapidă creștere din ultimii ani.
Din data de 24 februarie, odată cu atacul armat al Federației Ruse asupra Ucrainei și până la finele anului 2022, au intrat în Republica Moldova prin segmentul moldo-ucrainean al frontierei de stat 664.059 de ucraineni, arată datele Poliției de Frontieră. La data de 1 ianuarie 2023, pe teritoriul Republicii Moldova, continuau să se afle 83.441 de ucraineni.
„M-am trezit la 05:00 dimineața din cauza exploziilor. Pur și simplu exploda ceva. Noi am strâns lucrurile și nu știam dacă pe soț îl vor lăsa să treacă. El era gata să ne treacă pe noi peste graniță. Rusia a atacat Ucraina. Orașul Umani, practic, nu mai există pentru că acolo rachetele zburau în case și omorau. Părinții, pur și simplu, au vrut ca noi să plecăm mai repede și ei au reușit să se întoarcă din oraș, până nu a fost bombardat. Am vrut acum s-o sun pe mama, să spun că am trecut granița, dar nu răspunde la telefon”, a mărturisit cu lacrimi în ochi Olga Siorchina, refugiată din Ucraina.
Și Veniamin Boiko și-a luat familia și a plecat din Ucraina, imediat ce a auzit primele atacuri deasupra țării.
Eu trăiesc în Vinița. Lângă noi, la opt km distanță, este baza de muniție. O parte din ele au fost atacate, se aud explozii, deasupra casei zboară avioane militare. Noi cu familia am plecat, am luat copiii și gata. Îmi tremură mâinile, eu abia am trecut vama, eu nu știu ce să fac mai departe, unde să plec, ce să mai fac. Spuneți-mi, poate este vreun hotel pe undeva, eu nu știu ce să fac… eu, pur și simplu, fug.
De la începutul războiului până la sfârșitul anului trecut, în bugetul de stat au fost încasate mijloace bănești sub formă de donații bănești din partea persoanelor fizice și juridice, în sumă de aproximativ 300 de milioane de lei, destinate pentru gestionarea crizei refugiaților din Ucraina. De asemenea, Guvernul a alocat circa 500 de milioane de lei.
Timp de un an, pe teritoriul țării noastre au fost depistate patru cazuri de resturi ale unor rachete provenite din bombardamente asupra Ucrainei.
De un an de zile, Ucraina trăiește ororile războiului. Mii de oameni au murit și au fost răniți în urma bombardamentelor, iar milioane de oameni s-au văzut nevoiți să-și părăsească locuințele pentru a fugi din calea războiului.
Invazia Rusiei în Ucraina a aruncat Europa în cel mai mare război al secolului XXI. A distrus complet orașe și sate ucrainene, a afectat infrastructura și economia globală.