Un activist a fost condamnat la doi ani de închisoare, în Thailanda, după ce a vândut calendare cu imagini cu rățuște galbene

Rățuștele galbene de cauciuc sunt simbolul unei mișcări de protest antiguvernamentale care, în 2020, a lansat o încercare fără precedent de a reforma monarhia din Thailanda, explică The...

Rățuștele galbene de cauciuc sunt simbolul unei mișcări de protest antiguvernamentale care, în 2020, a lansat o încercare fără precedent de a reforma monarhia din Thailanda, explică The Guardian.

Un activist politic arestat în Thailanda din cauză că a vândut calendare satirice cu rațe galbene a fost condamnat la doi ani de închisoare „pentru insultarea regelui Maha Vajiralongkorn”, a anunțat un grup de asistență juridică.

Activistul, al cărui avocat a cerut să nu fie identificat, a fost condamnat, inițial, la trei ani de închisoare, care a fost redusă la doi, „pentru mărturie folositoare”, potrivit Thai Lawyers for Human Rights, care a reprezentat zeci de persoane acuzate de lezmaiestate. în ultimii doi ani.

El a fost reținut în decembrie 2020, după ce poliția i-a percheziționat casa și a găsit calendare cu imagini cu rațe galbene pe care le vânduse online.

„El neagă acuzațiile, spune că nu a produs calendarele și conținutul nu are caracteristici care ar încălca articolul 112”, a declarat avocatul, Yaowalak Anuphan, pentru Reuters, adăugând că activistul a fost eliberat pe cauțiune și va face recurs.

Jucăriile galbene de baie au devenit accidentat un simbol accidental al mișcării de protest pro-democrație din 2020, după ce demonstranții au folosit rațe gonflabile pentru a se proteja de gazele lacrimogene și tunurile cu apă ale poliției.

Articolele cu tematica de păsării de cauciuc au ajuns să domine rapid marșurile de stradă, figurând aproape pe orice, de la pălării până la agrafe de păr.\

Legile privind lezmaiestatea din Thailanda sunt printre cele mai stricte din lume și prevăd pedepse de până la 15 ani de închisoare pentru fiecare insultă regală.

Sute de oameni au fost arestați sau închiși conform legii, unii pentru o perioadă de până la 43 de ani.

Articolul 112 a fost, până de curând, un subiect interzis dezbaterii în Thailanda, dar tinerii activiști au început să discute despre el pe rețelele de socializare și în public, în timp ce unii au făcut presiuni pe partidele politice să facă din acesta o problemă de campanie electorală anul acesta. .

Grupurile pentru drepturile omului acuză autoritățile că sunt prea zeloase în aplicarea legii, însă guvernele au susținut că este necesară pentru a proteja palatul.

Casa regală nu comentează cu privire la lege.

In this article