UE și ONU salută propunerea de încetare a focului în Fâșia Gaza

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a salutat vineri foaia de parcurs israeliană „realistă”, prezentată de preşedintele american Joe Biden, pentru încetarea focului în Gaza, spunând că oferă...

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a salutat vineri foaia de parcurs israeliană „realistă”, prezentată de preşedintele american Joe Biden, pentru încetarea focului în Gaza, spunând că oferă “o oportunitate reală” de a pune capăt războiului, potrivit AFP.

„Sunt pe deplin de acord cu Biden că cea mai recentă propunere oferă o oportunitate reală de a pune capăt războiului şi suferinţei civililor din Gaza. Această abordare în trei etape este echilibrată şi realistă. Acum are nevoie de sprijinul tuturor părţilor”, a scris Von der Leyen pe platforma X.

De asemenea, președintele Consiliului European, Charles Michel, a trasmis vineri că suferința trebuie să înceteze și a făcut apel la toate părțile să profite de această oportunitate pentru pace. La rândul său, Înaltul Reprezentant Josep Borrell și-a exprimat tot sprijinul pentru foaia de parcurs a lui Joe Biden.

„Salut inițiativa lui Joe Biden și încurajez toate părțile să profite de această oportunitate pentru încetarea focului, eliberarea tuturor ostaticilor, garantarea accesului umanitar neîngrădit și, în cele din urmă, o pace durabilă în Orientul Mijlociu”, a scris Antonio Guterres, pe contul său de X.

Preşedintele american Joe Biden a afirmat vineri că Israelul a propus un nou „acord global” de încetare a focului ce cuprinde şi eliberarea tuturor ostaticilor.

Potrivit liderului de la Casa Albă, propunerea Israelului constă în retragerea tuturor forţelor sale de pe teritoriul palestinian timp de şase săptămâni, o încetare completă a focului şi eliberarea tuturor ostaticilor.

In this article