Ucrainenii avansează fără oprire pe toate fronturile. Armata lui Putin se prăbușește în Herson

Armata lui Putin se prăbușește în Herson. Trupele ucrainene au făcut progrese „rapide și puternice” nu doar în estul țării, ci și în sud. Au eliberat „zeci” de...

Armata lui Putin se prăbușește în Herson. Trupele ucrainene au făcut progrese „rapide și puternice” nu doar în estul țării, ci și în sud.

Au eliberat „zeci” de așezări „numai săptămâna aceasta”, a spus președintele Zelenski în discursul său de azi-noapte.

Între timp, la Kiev sunt distribuite pastile de iod, ca măsură de precauţie în cazul unui atac nuclear asupra capitalei ucrainene.

În ultimele ore, soldații ucraineni au făcut noi cuceriri în regiunea Herson și continuă să forțeze apărarea rusă. Avansul lor a fost recunoscut și la Moscova.

O hartă folosită de Ministerul rus al Apărării în conferinţa de presă a confirmat pierderile semnificative suferite în estul și în sudul Ucrainei.

O diferență vizibilă a fost prezentată și de Rybar, una dintre puținele surse rusești de informații militare. Au fost publicate două hărți. Versiunea actualizată, postată la numai 4 ore distanță, evidențiază progresele făcute de ucraineni, reprezentați cu săgeți albastre. Zona marcată cu dungi arată cum s-a mișcat linia frontului.

Kyrylo Tymoshenko, consilier al preşedinţiei ucrainene: ”1.534 de așezări din regiunile Donețk, Luhansk, Nikolaiev, Harkov și Herson au fost recucerite.”

Momentan, orașul Herson, capitala regională din sud, este sub controlul rușilor, un control din ce în ce mai şubred însă. Kremlinul își pune speranțe în rezerviști.

Serghei Șoigu, ministrul rus al Apărării: „În conformitate cu ordinul președintelui Federației Ruse, mobilizarea parțială se desfășoară din 21 septembrie. Până acum, peste 200 de mii de oameni au ajuns în Forțele Armate Ruse. Pregătirea personalului unităților formate are loc în 80 de poligoane de antrenament și în 6 centre de pregătire”.

Ținta inițială a „mobilizării parțiale” este de 300.000 de rezerviști, dar campania de recrutare a fost umbrită de povești despre ruși care au încercat să scape sau care au primit echipamente de proastă calitate atunci când s-au înrolat.

Zelenski: „Kremlinul este cel care face absolut totul pentru ca acest război să se termine doar pe câmpul de luptă, nu la masa negocierilor.”

Președintele american Joe Biden a vorbit la telefon cu Volodimir Zelenski și l-a asigurat că Statele Unite nu vor recunoaște niciodată anexarea rusă. Cei doi au discutat și despre noul ajutor american, de 625 de milioane de dolari, care include alte lansatoare de rachete Himars.

In this article