În școala subterană elevii vor putea să își continue studiile în ciuda amenințării atacurilor aeriene, a declarat primarul din Harkov, Ihor Terejov, citat de BBC, relatează News.ro.
Decizia de construcție a unei astfel de școli vine în contextul în care, de la începutul războiului din Ucraina, în urmă cu mai bine de un an și jumătate, cel puțin 360 de unităţi de învăţământ din țară au fost distruse și peste 3.000 au fost avariate, transmite breakingnews.md, cu referire la libertatea.ro.
Școala subterană „va îndeplini cele mai moderne cerinţe pentru clădirile de apărare”, a spus primarul orașului din nord-estul Ucrainei.
„Un astfel de adăpost va permite miilor de copii să îşi continue educaţia în format fizic în condiţii de siguranţă chiar şi în cursul ameninţărilor cu rachete”, a adăugat edilul, precizând că autoritățile din Harkov „nu vor reduce cheltuielile educaţionale cu nicio grivnă (moneda ucraineană) în acest an sau anul viitor”.
Din cauza atacurilor lansate de Rusia, doar o treime dintre elevii ucraineni participă la ore cu prezență fizică, conform datelor UNICEF.
Pentru unii elevi au fost amenajate săli de clasă în stațiile de metrou sau în alte feluri de adăposturi, care însă nu sunt încălzite corespunzător.
Aflată lângă frontiera cu Rusia, regiunea ucraineană Harkov este frecvent ținta atacurilor. O bombă a lovit luni, 2 octombrie, orașul Kupiansk din regiune. În urma bombardamentului, doi civili au fost răniți și mai multe clădiri rezidențiale și mașini civile, avariate.