Ucraina și Rusia semnează astăzi, la Istanbul, acordul pentru „coridorul cerealelor” în Marea Neagră

Un acord pentru deblocarea exporturilor de cereale din Ucraina prin Marea Neagră va fi semnat, vineri, la Istanbul, la ora locală 16:30, de către miniștrii apărării din Ucraina...

Un acord pentru deblocarea exporturilor de cereale din Ucraina prin Marea Neagră va fi semnat, vineri, la Istanbul, la ora locală 16:30, de către miniștrii apărării din Ucraina și Rusia. Acordul vizează deblocarea a trei porturi ucrainene, principalul fiind Odessa, și asigurarea unor coridoare libere pentru transportul de cereale. Agenția Tass relatează că navele, conform acordului, nu vor fi escortate dar părțile se obligă să nu le atace.

Administrația prezidențială turcă a anunțat că acordul va fi semnat la Palatul Dolmabahce din Istanbul. Ceremonia va fi oficiată de cei doi miniștri ai apărării din Ucraina și Rusia dar și de președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, și Secretarul General al ONU, Antonio Guterres.

Agenția Tass susține că documentul care va fi semnat prevede crearea unui centru de coordonare sub patronajul ONU, deminarea porturilor ucrainene, controale comune la intrările și ieșirile din porturi și garantarea securității pentru navele de transport.

„În primă fază, datorită înțelegerii care va fi semnată astăzi la Istanbul, va fi deblocat accesul pentru navele cu cereale care au fost reținute în porturile ucrainene. Vorbim de circa 80 de nave. Din calculele noastre, semnarea acordului va garanta în viitoarele săptămâni, după lansarea mecanismului, livrarea pe piața internațională a circa 25 de milioane de tone de cereale”, au declarat surse implicate în negocierea acordului pentru agenția Tass.

Negocierile între ucraineni și ruși au fost mediate de Erdogan.

Putin a susținut că Moscova nu este vinovată pentru blocajul exporturilor de cereale din Ucraina, care a provocat panică pe piețele internaționale și îngrijorări privind iminența unei crize alimentare globale.

Agențiile ONU au lansat mai multe avertismente privind consecințele blocării exportului de cereale  din Ucraina prin Marea Neagră și a cerut părților aflate în conflict să găsească o soluție.

Ucraina este al doilea exportator de cereale din lume.

In this article