Prin sentinţa Judecătoriei Chişinău, sediul Buiucani din 17 ianuarie 2022, trei tineri au fost condamnaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de viol, săvârșit cu bună-ştiinţă asupra unei minore, de două sau mai multe persoane (art.171 alin.(2) lit.b) şi c) din Codul penal) şi acţiuni violente cu caracter sexual, săvârșite cu bună-ştiinţă asupra unei minore, de două sau mai multe persoane (art.172 alin.(2) lit.b) şi c) din Codul penal).
Potrivit circumstanţelor cazului examinat, cei trei inculpaţi au fost învinuiţi că, în ianuarie 2016, în urma unei înţelegeri prealabile între ei, precum şi cu o altă persoană, cauza penală în privinţa căreia a fost disjunsă într-o procedură separată, aflându-se în mun. Chişinău, cunoscând că victima este minoră, având la acel moment vârsta de 16 ani, prin constrângere fizică manifestată prin lovituri, imobilizând-o pe partea vătămată minoră, după ce, profitând de imposibilitatea ultimei de a se apăra şi de a-şi exprima voinţa, contrar voinţei, au întreţinut cu aceasta rapoarte sexuale forţate, cauzându-i acesteia suferinţe fizice şi psihice.
Prin urmare, conform sentinţei judecătoreşti, cei trei inculpaţi au fost recunoscuţi vinovați de săvârşirea infracţiunilor incriminate, fiind condamnaţi pentru concurs de infracţiuni prin cumul parţial al pedepselor aplicate.
Astfel, doi dintre inculpaţi au fost condamnaţi la câte 5 ani şi 6 luni închisoare, cu executarea pedepsei într-un penitenciar de tip semiînchis, iar ce de-al treilea inculpat a fost condamnat la 6 ani închisoare, cu executarea pedepsei într-un penitenciar de tip semiînchis.
Menţionăm că, judecata s-a realizat conform unei proceduri simplificate, pe baza probelor administrate în faza de urmărire penală (art.364/1 din Codul de procedură penală), ţinând cont de faptul că inculpaţii şi-au recunoscut vinovăţia în săvârșirea faptelor indicate în rechizitoriu şi au solicitat ca judecata să se facă pe baza probelor administrate în faza de urmărire penală. În aceste condiţii, conform normelor legale, aceştia au beneficiat de o reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă prevăzute de lege în cazul pedepsei cu închisoare.
Mai mult ca atât, ţinând cont de faptul că, doi dintre inculpaţi aveau vârsta de 18 ani, dar nu au atins vârsta de 21 de ani, în condiţiile prevăzute de art.70 alin.(3/1) din Codul penal, maximul pedepsei a fost redus la fel cu o treime.
Subsecvent, remarcăm că, doi dintre inculpaţi anterior au mai fost condamnaţi pentru alte fapte penale săvârşite şi instanţa de judecată prin sentinţa din 17 ianuarie 2022, le-a cumulat parţial pedepsele aplicate, stabilindu-le o pedeapsă definitivă de 10 ani şi 6 luni închisoare, cu executarea ei într-un penitenciar de tip semiînchis şi respectiv 7 ani şi 4 luni închisoare, cu executarea ei într-un penitenciar de tip semiînchis.
Tot prin aceiaşi sentinţă, s-a dispus încasarea în mod solidar de la cei trei inculpaţi în beneficiul părţii vătămate a unei compensaţii băneşti pentru prejudiciul moral cauzat în mărime de 30 000 lei.
Sentinţa este cu drept de apel în Curtea de Apel Chişinău în termen de 15 zile prin intermediul Judecătoriei Chişinău, sediul Buiucani.