Trei ruşi au sărit cu paraşuta din stratosferă şi au aterizat lângă Polul Nord

Trei parașutiști ruși au intrat în istorie după ce au sărit cu parașuta din stratosfera Pământului și au aterizat cu succes lângă Polul Nord. Mikhail Korniyenko, Alexander Lynnik...

Trei parașutiști ruși au intrat în istorie după ce au sărit cu parașuta din stratosfera Pământului și au aterizat cu succes lângă Polul Nord. Mikhail Korniyenko, Alexander Lynnik și Denis Yefremov au realizat această misiune îndrăzneață dintr-un avion Iliușin-76, de la o altitudine de 10.500 de metri. Aceștia au petrecut aproximativ două minute și jumătate în cădere liberă, înainte de a-și deschide parașutele la 1.000 de metri deasupra solului. Înregistrările video au surprins coborârea lor spectaculoasă.

În ciuda faptului că au purtat măști încălzite, toți cei trei parașutiști au suferit degerături la nivelul obrajilor, dat fiind că au plonjat cu o viteză de peste 300 km/h și au resimțit temperaturi de până la -70 de grade Celsius în aerul rece al stratosferei.

Aceștia au aterizat lângă baza rusească Barneo, de lângă Polul Nord, unde au reușit să testeze un nou prototip de sistem de comunicații destinat utilizării în regiunea Arctica. Acest sistem experimental, dezvoltat pentru a furniza comunicații într-o zonă strategică, a permis parașutiștilor să transmită date către un server și să stabilească o conexiune cu un satelit.

Nikita Ţaplin, unul dintre organizatorii misiunii, a recunoscut că sistemul lor experimental nu rivalizează încă cu capacitățile furnizorului american Iridium Communications Inc., care oferă acoperire la ambele poluri ale Pământului. Cu toate acestea, el a subliniat că au făcut progrese semnificative în direcția dezvoltării unui sistem de comunicații mai accesibil.

Misiunea parașutiștilor ruși nu numai că a stabilit un record mondial, dar a și demonstrat posibilitatea utilizării unor tehnologii inovatoare în scopul îmbunătățirii comunicațiilor și securității în regiunile polare, unde competiția pentru resurse și controlul militar este tot mai intensă.

 

 

In this article