Centrul Național Anticorupție raportează mai multe percheziții în dosare de trafic de influență la eliberarea permiselor de conducere, săptămâna trecută, dar și o decizie a Curții de Apel Bălți care a schimbat măsura de reprimare în privința celor 3 funcționari ai primăriei Soroca, reținuți anterior de CNA într-un dosar al licitațiilor trucate.
În primul caz, un chișinăuian ar fi primit o mită de 10 000 de lei pentru perfectarea unui permis de conducere. Susținând că ar avea influență asupra unor funcționari publici din cadrul Comisiei Medicale a Conducătorilor Auto din cadrul Spitalului Raional Ialoveni, bănuitul ar fi pretins și primit de la o persoană suma de 10 000 de lei pentru a o ajuta să obțină certificatul medical obligatoriu pentru dreptul de a conduce mijloace de transport. De asemenea, acesta ar fi organizat și eliberarea certificatului de școlarizare fără ca titularul actului să frecventeze cursurile.
În cel de-al doilea caz, două persoane din nordul țării au fost reținute pentru pretinderea și primirea a 1500 de euro de la o persoană, după ce ar fi susținut că ar avea influență asupra persoanelor publice din cadrul Secției Înmatriculare Vehicule și Documentare a Conducătorilor Auto (SÎVDCA) Bălți și că le poate determina să favorizeze la examene un candidat la obținerea permisului de conducere de categoria B. Bănuiții au fost reținuți după returnarea sumei primite – fapt documentat de CNA în cadrul unei cauze penale pornite în temeiul art. 326 cod penal – ”traficul de influență”. La moment, 8 persoane, arestate în dosarele CNA, sunt plasate în penitenciare și 5 persoane se află în arest la domiciliu. În perioada de referință, ofițerii de urmărire penală au pornit 11 cauze penale.
De asemenea, săptămâna trecută, Curtea de Apel Bălți a admis demersul procurorilor cu privire la schimbarea măsurii de reprimare în privința arhitectului șef al mun. Soroca, secretarului Consiliului și viceprimarului, reținuți de CNA și plasați în arest la domiciliu în dosarul licitațiilor trucate. Astfel, instanța de apel i-a decis plasarea celor trei învinuiți în arest preventiv până la data de 2 octombrie curent în Penitenciarul nr. 11.
Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI) a CNA a aplicat sechestre pe bunuri în valoare de 2,2 milioane de lei, săptămâna trecută. Totodată, 900 de mii de lei au fost preluate în administrare.
Pe domeniul de prevenire a corupției, Direcția legislație a finalizat și a remis autorilor 11 rapoarte de expertiză și 2 avize pe marginea unor proiecte de acte normative, săptămâna trecută. În perioada menționată au fost organizate 9 instruiri anticorupție pentru 300 de persoane. CNA notifică finalizarea a 3 analize operaționale, a 8 expertize judiciare, eliberarea a 184 de caziere de integritate, recepționarea a 55 de apeluri la linia națională anticorupție și înregistrarea a 1568 de materiale în cancelaria Centrului.
Pentru știri de ultimă oră, urmărește-ne pe canalul nostru de TELEGRAM!