Tranzitul feroviar al mărfurilor pe teritoriul Republicii Moldova și al Ucrainei va fi facilitat

Executivul a aprobat inițierea negocierilor asupra proiectului Protocolului nr. 2, care prevede modificarea  Acordului între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Ucrainei cu privire la activitatea transportului feroviar.  ...

Executivul a aprobat inițierea negocierilor asupra proiectului Protocolului nr. 2, care prevede modificarea  Acordului între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Ucrainei cu privire la activitatea transportului feroviar.

 

Proiectul Protocolului prevede modificări privind eliminarea operațiunilor controlului dublu, iar în unele sectoare a controlului triplu al autorităților vamale și de management al frontierei. Prin acestea, va fi asigurată facilitarea controlului vamal și de frontieră a garniturilor feroviare și brigăzilor de locomotive, care traversează teritoriul Republicii Moldova și al Ucrainei.

 

Astfel, vor fi simplificate procedurile de tranzit feroviar al mărfurilor pe teritoriul Ucrainei, cu destinația Republica Moldova și România, și pe teritoriul Republicii Moldova, cu destinația Ucraina și România, fapt ce va permite atragerea volumelor de mărfuri transportate pe cale ferată.

 

Totodată, implementarea proiectului va permite modificarea lanțurilor logistice prin redirecționarea transportului de mărfuri de pe segmentul rutier pe cel feroviar, micșorând, astfel, sarcina pe drumurile rutiere naționale, ceea ce va duce la majorarea volumelor de mărfuri aflate în tranzit prin teritoriul Republicii Moldova și va avea un impact pozitiv asupra economiei naționale.

 

Menționăm că negocierile privind modificarea Acordului între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Ucrainei cu privire la activitatea transportului feroviar sunt inițiate în urma propunerilor oficiale parvenite din partea Ucrainei.

In this article