Transparency International a numit proiectul PAS cu privire la CNA INACCEPTABIL

“În opinia noastră, proiectul este cu adevărat inacceptabil”. Astfel și-a început discursul expertul Transparency International în Moldova, Mariana Kalughin, în cadrul consultărilor publice pe marginea proiectului PAS cu...

“În opinia noastră, proiectul este cu adevărat inacceptabil”. Astfel și-a început discursul expertul Transparency International în Moldova, Mariana Kalughin, în cadrul consultărilor publice pe marginea proiectului PAS cu privire la Centrul Național Anticorupție (CNA). Problema de bază expusă de Kalughin este că se exclude dreptul fiecărui cetățean al Republicii Moldova de pa participa la concursul privind ocuparea funcției de șef al CNA.

„Funcțiile care sunt ocupate în urma unui concurs se bucură de o independență și de o credibilitate mia mare. Înțelegem că există anumite probleme mai ales în partea ce ține de concursurile organizate de Parlament. Însă, odată ce există o majoritate confortabilă ar putea să se încerce un exercițiu veritabil și autentic de concurs, altfel ar putea să apară suspiciuni că funcția nu este scoasă în concurs pentru a nu da altor persoane posibilitatea să încerce șansa și să participe la un concurs care ar putea fi pentru el o cunună a unei cariere. Orice angajat al CNA, începând cu inspector, să înțeleagă că are toată șansa să devină și conducător”, a declarat Kalughin.

Totodată, expertul Transparency International în Moldova a precizat că inițiativa PAS de a numi directorul CNA prin votul majorității parlamentare contravine mi multor norme legale.

In this article