Tragedie umanitară în Libia: Peste 5.300 de morți și 10.000 de dispariți în urmă inundațiilor catastrofale

Libia se confruntă cu o tragedie umanitară. Cel puțin 5.300 de oameni și-au pierdut viața în inundațiile care au lovit orașele de pe coasta mediteraneană, iar peste 10.000...

Libia se confruntă cu o tragedie umanitară. Cel puțin 5.300 de oameni și-au pierdut viața în inundațiile care au lovit orașele de pe coasta mediteraneană, iar peste 10.000 sunt dați dispăruți.

Cele mai multe victime sunt în orașul Derna, unde două baraje au cedat, iar potopul a șters de pe hartă cartiere întregi. Autoritățile au anunţat trei zile de doliu național şi au cerut ajutor internațional, transmite breakingnews.md cu referire la stirileprotv.ro.

Furtuna Daniel a provocat dezastru în Libia

Furtuna mediteraneană Daniel a provocat un dezastru de proporții în Libia. În mai multe orașe din estul țării, puhoaiele apărute de nicăieri au măturat cu totul cartierele. Mii de oameni au fost surprinși pe străzi, iar mulți nu au avut nicio șansă.

În orașul Derna, până de curând ocupat de fundamentaliștii islamici, sunt mii morți, dar și mii de dispăruți.

„Poate chiar 90% dintre oamenii noștri s-au înecat. Întreaga casă a mătușii mele s-a pierdut, casele altor rude au fost luate de ape, întreaga casă a vărului meu a fost distrusă. Este un genocid”, a spus un localnic.

Potrivit autorităților, de vină pentru numărul mare de victime din Derna sunt două diguri din apropiere, care s-au prăbușit.

„Digurile s-au prăbușit la sud de Derna. Primul și al doilea dig de pe Wadi Derna, iar asta a provocat o revărsare de ape în oraș. Trei poduri s-au prăbușit complet, iar apa s-a răspândit în cartiere. Sunt cartiere întregi care au fost aruncate în mare, cu tot cu locuitori”, a spu un reprezentat al forțelor armatei ale țării.

„Barajul era plin, așa că a fost supus presiunii și a explodat pur și simplu, iar apa a venit peste noi, acesta a fost motivul pentru care viitura ne-a luat cu atâta forță”, a spus un alt localnic.

Bilanțul va crește în orele următoare, când apele se vor retrage, iar salvatorii vor putea intra în zonă.

„Am confirmat, din surse independente, că numărul celor dispăruți a depășit 10.000 de oameni, până acum. În legătură cu morții și cu refugiații, încă așteptăm să se termine analiza din teren”, a declarat Tamer Ramadan, șeful delegației Federației Internaționale a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie (IFRC) în Libia.

Mai multe țări, între care Turcia, au anunțat deja că trimit ajutoare.

Libia este unul dintre cele mai sărace state din nordul Africii. Are două capitale și două guverne și se confruntă de mai bine de zece ani cu un război civil între două facțiuni militare rivale.

In this article