Timpul.md: ONG-iștii atacă AUR, în loc să dea explicații despre comportamentul PAS

Un ONG-is de profesie își dedică ultimele zile atacând AUR, sub pretextul că ar „fură voturi de la PAS” și că ar „face jocurile lui Dodon”, transmite timpul.md. Propagandișii...

Un ONG-is de profesie își dedică ultimele zile atacând AUR, sub pretextul că ar „fură voturi de la PAS” și că ar „face jocurile lui Dodon”, transmite timpul.md.

Propagandișii PAS, camuflați în experți civici, sunt evident deranjați de apariția unui pol politic unionist (AUR) pe scena politică din R. Moldova. Minciuna prin omisiune este una din armele lor favorite. 

Le amintim propagandiștilor că vice-președintele PAS, Igor Grosu (ianuarie a.c.) declară public că unioniștii trebuie să formeze un pol separat de PAS. Practic, apariția AUR și unificarea unioniștilor într-un singur pol politic este exact ce și-a dorit Igor Grosu. De unde vine atunci supărarea propagandiștilor?  

Dacă este să vorbim despre ruperea de voturi de la PAS, notăm aici opinia jurnalistului Nicolae Negru care spune: „Poate era cazul ca PAS și Platforma DA să meargă împreună în alegerile anticipate din 11 iulie 2021”.

Decizia unilaterală a PAS de a merge singur în alegeri, în speranța că Platforma DA nu va face pragul, nu este oare o divizarea conștientă a votului pro-european, pornind de la interese egoiste? De ce propagandistul ong-ist minte prin omisiune?

„Eu cred că poziția Platformei Da, cei care au fost parteneri cu PAS, necesita o abordare mai serioasă din partea PAS. Eu înțeleg că poate au o experiență negativă de colaborare cu acest partid, dar pentru interesul general, poate era cazul să meargă împreună”, a punctat Nicolae Negru. 

Având în vedere că șansele Platformei să facă pragul sunt destul de mici, orice vot redistribuit de la P.DA la PSRM este vina exclusivă a celor de la PAS, lucru pe care propagandistul ong-st, evident, uită să-l menționeze. Mai sunt și alte partide care rup voturi de la PAS și vor ajunge să fie redistribuite, precum cel al lui Gligor, dar fiind din aceeași gașcă ongistă, ei tac mâlc despre niște adevăruri evidente și lansează atacuri în stil Soloviov.

Merită menționată aici și opinia analistului politic Anatol Țăranu, care opinează: „În declarațiile sale Maia Sandu evită asocieri precise cu unionismul. Aceasta constatare, dincolo de aspirațiile subiective ale președintei RM, la modul obiectiv, înseamnă abandonarea de către Maia Sandu și PAS a segmentului electoral unionist în favoarea partidelor unioniste„.

Suntem întru totul de acord cu opinia dlui Țăranu, PAS-ul a abandonat segmentul electoral unionist, lucru demonstrat și de recentele declarații cu iz de stalinism ale lui PopșoiSpânudar și de apariția Nataliei Davidovici pe lista PAS.

Merită notat și un alt aspect, mai multe voci din AUR au spus deschis că ei sunt gata după 11 iulie să formeze o majoritatea pro-europeană cu PAS, iar obiectivul lor în aceste alegeri este să nu permită forțelor pro-ruse să rămână la putere. Lucru care se obervă și în luările publice de poziție ale liderilor AUR, care n-au vociferat niciun fel de critică la adresa PAS.

Se pare că apariția unui pol unionist (AUR) strică planurile celor care sperau ca PAS să facă o alianță cu Usatîi, care urma să fie motivată prin „lipsa altor alternative” și „lupta anti-dodon”. 

Ioana Crețu, Franța

In this article