Tensiuni la baza NATO de la Incirlik: Poliția turcă folosește tunuri cu apă și gaze lacrimogene

Poliţia turcă a folosit duminică tunuri cu apă și gaze lacrimogene pentru a dispersa o manifestaţie pro-palestiniană în apropierea bazei militare NATO de la Incirlik, în sudul țării,...

Poliţia turcă a folosit duminică tunuri cu apă și gaze lacrimogene pentru a dispersa o manifestaţie pro-palestiniană în apropierea bazei militare NATO de la Incirlik, în sudul țării, unde Statele Unite au depozitat arme nucleare.

Manifestaţia din faţa bazei aeriene de la Incirlik a fost organizată de ONG-ul turc Humanitarian Relief Foundation (IHH), scrie News.ro, preluând AFP.

]În 2010, IHH a închiriat o flotilă pentru a încerca să ajungă în Gaza, aflată sub blocadă israeliană, ceea ce a dus la un raid israelian care a provocat moartea a zece persoane.

Manifestanții au încercat să intre cu forța în baza de la Incirlik și au avut loc confruntări fizice cu forțele de ordine, potrivit Reuters.

Imaginile postate pe reţelele de socializare arată câteva sute de persoane fluturând steaguri palestiniene, alergând pe un câmp şi fiind fugărite de poliţie, care a folosit tunuri cu apă și gaze lacrimogene.

Până în acest moment nu s-au raportat cazuri de persoane rănite sau arestări. Baza aeriană de la Incirlik aparţine Turciei, membră a NATO, dar este folosită de forţele aeriene americane – şi ocazional de forţele aeriene regale britanice – cărora le oferă acces strategic la zone vaste din Orientul Mijlociu.

Statele Unite dețin până la 50 de bombe nucleare la Incirlik (numărul este posibil să fi scăzut, potrivit unor surse), încă din vremea Războiului Rece. Este vorba de bombe nucleare tactice B61, cu putere de până la 170 de kilotone (de circa zece ori mai puternice decât bomba de la Hiroshima).

Oportunitatea deținerii lor în Turcia, stat membru NATO, a mai fost luată în discuție în 2016, după lovitura de stat ratată împotriva președintelui Recep Tayyip Erdogan.

Sâmbătă, Turcia şi-a rechemat ambasadorul în Israel pentru consultări şi a întrerupt contactele cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, ca răspuns la operaţiunea israeliană din Gaza.

In this article