Tarlev își anunță candidatura pentru președinția Republicii Moldova și începe campania electorală

Vasile Tarlev, fost prim-ministru al Republicii Moldova între 2001 și 2008, a anunțat în această dimineață constituirea unui grup de inițiativă care va sprijini lansarea sa în campania...

Vasile Tarlev, fost prim-ministru al Republicii Moldova între 2001 și 2008, a anunțat în această dimineață constituirea unui grup de inițiativă care va sprijini lansarea sa în campania electorală pentru funcția de președinte al țării. Anunțul a fost făcut într-o conferință de presă organizată de Tarlev.

Cel mai longeviv prim-ministru al Moldovei a subliniat gravitatea situației economice și demografice actuale, afirmând că „Moldova se află la marginea prăpastiei”. Tarlev a prezentat date îngrijorătoare, menționând că, după 2009, țara a fost părăsită de un milion de cetățeni, volumele de producție industrială s-au redus de două ori, iar producția agricolă a scăzut cu 45%. De asemenea, el a subliniat că numărul locurilor de muncă s-a redus de la 1,4 milioane la 720 de mii, iar datoria externă a crescut de la 52 miliarde la 102 miliarde de lei în ultimii patru ani.

„Ne aflăm într-un moment crucial pentru țara noastră. A venit timpul să acționăm pentru a aduce bunăstare și stabilitate, pentru a asigura un viitor mai bun, pentru toți cetățenii, indiferent de etnie, religie sau vârstă. Nu putem admite ca în Moldova să dăinuie sărăcia și dezastrul, nu mai acceptăm să se închidă întreprinderi, școli și spitale, colegii și universități. Este necesar să oprim fenomenul de plecare masivă a tineretului. Nu mai putem tolera zilnic ca să moară satele noastre. Nu le mai permitem altora să ne decidă soarta”, a declarat Vasile Tarlev în cadrul conferinței.

În perioada în care a condus Guvernul Republicii Moldova, Tarlev a fost responsabil pentru una dintre cele mai înalte creșteri economice anuale, între 5-8%, și pentru gazificarea țării în proporție de 92%. În acel timp, au fost restabilite aproximativ 120 de întreprinderi, au fost fondate peste 300 de stații de mașini și tractoare, au fost redeschise peste 640 de grădinițe și create aproximativ 60 de instituții de învățământ, inclusiv Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport și Institutul de Relații Internaționale. De asemenea, a fost dezvoltat Portul Giurgiulești și construită o cale ferată de aproximativ 20 de kilometri.

Tarlev are o experiență de circa 30 de ani în activitatea economică, politică și managerială, iar în ultimii 14 ani a ocupat funcția de președinte al Congresului Național al Industriașilor și Antreprenorilor din Moldova și al Congresului Internațional al Industriașilor și   Antreprenorilor. 

 

 

 

 

 

 

In this article