Tânăr condamnat la 30 ani de închisoare pentru omor intenționat, săvârșit prin participație și cu o deosebită cruzime

Prin sentința Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani din 17 mai 2022, un tânăr în vârstă de 24 ani a fost condamnat pentru concurs de infracțiuni la o pedeapsă sub...

Prin sentința Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani din 17 mai 2022, un tânăr în vârstă de 24 ani a fost condamnat pentru concurs de infracțiuni la o pedeapsă sub formă de închisoare pe un termen de 30 ani, cu executarea pedepsei în penitenciar de tip închis, pentru săvârșirea infracțiunii de omor intenționat, comis de trei persoane și cu deosebită cruzime (art.145 alin.(2) lit.i) și j) din Codul penal).
Sentința motivată urmează a fi pronunțată la data de 03 iunie 2022.
Ținem să precizăm că, pedeapsa stabilită inculpatului prin sentința din 17 mai 2022 a fost adăugată parțial la o altă pedeapsă aplicată prin sentința Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani din 02 decembrie 2020, atunci când inculpatul a fost condamnat la 25 ani închisoare pentru săvârșirea a două episoade de omor intenționat (art.145 alin.(2) din Codul penal) și două episoade de profanare a mormintelor și a monumentelor (art.222 alin.(1) din Codul penal).
Astfel, potrivit actului de învinuire, pentru care a fost condamnat recent, inculpatul a fost acuzat de către procurori că, în noaptea de 19 aprilie 2020, fiind în sectorul Centru al capitalei, împreună cu alți doi bărbați, ca urmare a apariției unui conflict spontan cu victima, care s-a dovedit a fi un bărbat din Chișinău, în vârstă de 40 ani, acționând cu o deosebită cruzime, i-au aplicat ultimului multiple lovituri cu mâinile și picioarele peste suprafața corpului, după care l-au doborât la pământ și au continuat să-i aplice lovituri sărind cu picioarele peste abdomen, cutia toracică și cap, cauzându-i traumă cranio-cerebrală închisă, traumă închisă a toracelui, ce se califică ca vătămări corporale grave și se află în legătură cauzală directă cu decesul victimei.
Menționăm că, judecata pe acest caz, s-a realizat conform unei proceduri simplificate, pe baza probelor administrate în faza de urmărire penală (art.364/1 din Codul de procedură penală), ținând cont de faptul că inculpatul și-a recunoscut vinovăția în săvârșirea faptelor indicate în rechizitoriu și a solicitat ca judecata să se facă pe baza probelor administrate în faza de urmărire penală. În aceste condiții, conform normelor legale, acesta a beneficiat de o reducerea cu 1/3 a limitelor de pedeapsă prevăzute de lege în cazul pedepsei cu închisoare.
În acest context, ținând cont de faptul că inculpatul și-a recunoscut vinovăția și a solicitat examinarea cauzei penale în privința sa într-o procedură simplificată, dosarul penal a fost disjuns într-o procedură separată. Respectiv, cauza penală în privința celorlalți doi co-participanți la omor a rămas să fie examinată într-un alt dosar, conform procedurii generale, deoarece aceștia nu își recunosc vinovăția în săvârșirea infracțiunii incriminate.
Menționăm că, pe tot parcursul efectuării urmăririi penale și examinării cazului în instanța de judecată, inculpatul s-a aflat deținut în Penitenciarul nr.13 Chișinău, urmând să se afle în aceiași instituție penitenciară până la intrarea sentinței în vigoare.
Sentința nu este definitivă și poate fi contestată cu apel în Curtea de Apel Chișinău în termen de 15 zile prin intermediul Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani.
In this article