Sute de tone de ceapă riscă să ajungă la gunoi: Fermierii nu găsesc cumpărători

  Fermierii din Republica Moldova se confruntă cu o criză fără precedent: sute de tone de ceapă zac nevândute în depozite și riscă să se strice. Deși sunt...

 

Fermierii din Republica Moldova se confruntă cu o criză fără precedent: sute de tone de ceapă zac nevândute în depozite și riscă să se strice. Deși sunt dispuși să o vândă și cu doar 3 lei/kg, agricultorii spun că nu au cui.

Un fermier din satul Negureni, revenit din străinătate în 2018 pentru a investi în agricultură, declară că anul acesta este cel mai dificil din cariera sa. Până acum, a reușit să vândă doar jumătate din recoltă.

Importurile și lipsa reglementărilor afectează vânzările

Agricultorii acuză concurența neloială din partea produselor de import, dar și modificările legislative care au dus la această situație. În 2022, a fost eliminată obligația magazinelor de a expune pe rafturi cel puțin 50% produse autohtone. De atunci, fermierii spun că au tot mai puțin acces la piața internă.

„În piețe și magazine ceapa se vinde cu 7-10 lei/kg, dar noi nu avem cui să o dăm nici măcar cu 3 lei. Ce facem cu ea? Unde s-o ducem?”, a declarat agricultorul pentru TV8.

Supraproducție și dezechilibru între exporturi și importuri

Datele oficiale arată că în 2024 s-a înregistrat o supraproducție de ceapă, cu cel puțin 5.000 de tone peste necesarul intern.

Totodată, potrivit Ministerului Agriculturii, Moldova a exportat 7.000 de tone de ceapă, dar a importat 4.000 de tone, ceea ce contribuie la dezechilibrul pieței

Pentru știri de ultimă oră, urmărește-ne pe canalul nostru de TELEGRAM!

In this article