Surprize meteorologice în Moldova: Temperaturi variind între +38ºC și -6ºC în septembrie

Luna septembrie poate aduce surprize în R. Moldova. Analiza Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS) atestă temperaturi și fenomene diferite în această lună, înregistrate în perioada măsurărilor instrumentale pe...

Luna septembrie poate aduce surprize în R. Moldova.

Analiza Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS) atestă temperaturi și fenomene diferite în această lună, înregistrate în perioada măsurărilor instrumentale pe actualul teritoriu al R. Moldova.

În luna septembrie, temperatura medie lunară a aerului variază între +14,5ºC în raioanele de nord ale republicii și +17ºC în cele de sud.

Cea mai rece lună septembrie pentru toată perioada de măsurători instrumentale a fost în anul 1996, când temperatura medie lunară a aerului s-a încadrat între +10,8ºC (Briceni) şi +13,3ºC (Comrat).

Totodată, cea mai caldă lună septembrie a fost în anii 2020 și 2023, când temperatura medie lunară a oscilat în teritoriu între +19ºC (Briceni) și +21,3ºC (Cahul).

Potrivit datelor SHS, minima absolută a temperaturii aerului pentru toată perioada de observații constituie -6,3ºC (Soroca, 29 septembrie 1977), iar maxima a atins +38,6ºC (Fălești, 2 septembrie 2015).

Aceeași analiză relevă faptul că în luna septembrie sunt posibile îngheţuri. Cele mai timpurii îngheţuri la suprafaţa solului au fost semnalate pe 7 septembrie 1981 (Bălți, cu intensitatea de până la 0ºC), în aer – pe 17 septembrie 1952 (Briceni, Bălţi, Tiraspol, Leova – cu intensitatea de până la -2,5ºC).

Totodată, în unii ani, către sfârşitul lunii septembrie poate cădea prima zăpadă (Briceni, 27 septembrie 1977 şi Chişinău, 1906), dar ea se topeşte repede.

Dintre fenomenele meteorologice extreme din această lună, cel mai mare pericol îl prezintă ploile torenţiale, care sunt observate în medie o dată în doi – trei ani. Ploile puternice de lungă durată sunt înregistrate în medie o dată în 10 ani, frecvenţa căderii grindinei este în medie o dată în șase ani, iar înghețurile timpurii sunt posibile în medie o dată în șapte ani.

In this article