
Deși aproape jumătate din populația planetei are 30 de ani sau mai puțin, doar 21 de tineri au reușit să intre în topul miliardarilor Forbes din 2025. Din acest grup restrâns, doar doi sunt considerați „self-made”, restul având averi moștenite.
Cel mai tânăr miliardar din lume este Johannes von Baumbach, un german de 19 ani, moștenitor al gigantului farmaceutic Boehringer Ingelheim. El și cei trei frați ai săi dețin câte 5,4 miliarde de dolari fiecare.
Europa domină lista, cu 15 miliardari tineri. Germania are cea mai numeroasă prezență, incluzând pe lângă familia von Baumbach și pe Sophie Luise Fielmann (30 de ani, industria opticii), Kevin David Lehmann (22 de ani, farmacii) și Maxim Tebar (23 de ani, utilaje). Italia e reprezentată de frații Del Vecchio, cu câte 6,6 miliarde de dolari fiecare, provenind din imperiul EssilorLuxottica.
Norvegia contribuie cu surorile Andresen, Brazilia și Coreea de Sud cu câte două perechi de frați din industriile tech și industrială.
Singurii tineri care și-au construit averile din zero sunt Ed Craven (29 de ani, Australia), cofondator al cazinoului online Stake.com, și Alexandr Wang (28 de ani, SUA), fondator al Scale AI. Wang revine în clasament după ce compania sa de inteligență artificială a fost evaluată la 13,8 miliarde de dolari, după o perioadă în care ieșise din top din cauza scăderii investițiilor în tech.
Majoritatea tinerilor miliardari nu sunt activi în companiile lor, preferând discreția sau implicarea în proiecte sociale, educaționale ori filantropice.
Lista subliniază diferențele tot mai mari între generații, dar și impactul pe care moștenirea continuă să-l aibă în economia globală. Totuși, cei câțiva „self-made” din listă arată că inovația și antreprenoriatul pot, uneori, să rivalizeze cu averile transmise din tată-n fiu.
Pentru știri de ultimă oră, urmărește-ne pe canalul nostru de TELEGRAM!