SUA vor trimite mai mult ajutor militar la Kiev după atacul devastator asupra Poltavei

Casa Albă a declarat că atacul rusesc cu rachete asupra Poltavei a arătat nevoia urgentă de a întări apărarea antiaeriană a Kievului, transmite BBC. Atacul de marți a...

Casa Albă a declarat că atacul rusesc cu rachete asupra Poltavei a arătat nevoia urgentă de a întări apărarea antiaeriană a Kievului, transmite BBC.

Atacul de marți a fost „o altă reamintire îngrozitoare a brutalității lui Putin împotriva poporului Ucrainei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby, într-un briefing.

El a mai spus că SUA vor trimite mai mult ajutor militar la Kiev în săptămânile următoare.

Potrivit autorităților ucrainene, numărul victimelor este în creștere: 51 de morți și 271 de răniți, în urma atacului violent asupra orașului Poltava. Autoritățile regiunii au decretat trei zile de doliu, începând cu miercuri, 4 septembrie.

Reuters: SUA sunt gata să ofere Ucrainei rachete de croazieră JASSM

Potrivit Reuters, SUA este aproape de un acord de furnizare a Ucrainei cu rachete de croazieră JASSM capabile să pătrundă adânc în teritoriul Rusiei. Cu toate acestea, Kievul va trebui să aștepte câteva luni ca Statele Unite să rezolve problemele tehnice legate de aprovizionare.

Includerea rachetelor JASSM în pachetul de arme este de așteptat să fie anunțată în această toamnă, deși o decizie finală nu a fost încă luată. Trimiterea JASSM în Ucraina ar putea schimba semnificativ peisajul strategic al conflictului, notează Reuters, deoarece teritoriul rus ar fi la îndemâna unor muniții puternice ghidate de precizie.

Utilizarea JASSM-urilor, care pot lovi mai departe decât majoritatea celorlalte rachete din arsenalul Ucrainei, ar putea împinge capetele de pont rusești și depozitele de aprovizionare la sute de kilometri înapoi, spun analiștii militari. Acest lucru ar complica serios capacitatea Rusiei de a susține operațiuni ofensive și ar putea oferi Ucrainei un avantaj strategic.

Lansate din punctele din apropierea graniței de nord a Ucrainei cu Rusia, aceste rachete vor putea atinge ținte militare, de exemplu, în Voronej sau Briansk. În sud, ei pot lovi ținte în Crimeea anexată.

Rachetele sunt integrate în avioanele de luptă F-16, pe care Ucraina le folosește deja, sunt capabile să transporte două rachete de croazieră.

Vechile modele JASSM produse de Lockheed Martin au o autonomie de aproximativ 370 km. Rachetele sunt invizibile pe radar și pot zbura aproape de sol pe rute complexe, ocolind sistemele de apărare aeriană. Noua versiune JASSM are o autonomie de aproximativ 800 km.

Nu este încă clar despre ce modificare a rachetelor este vorba, dar analiștii notează că livrările versiunii învechite vor permite Statelor Unite să-și descarce stocurile și să facă loc unor modele mai moderne.

 

Pentru știri de ultimă oră, urmărește-ne pe canalul nostru de TELEGRAM!

In this article