SUA au întrerupt livrarea de bombe pentru Israel din cauza îngrijorărilor legate de Rafah

Săptămâna trecută, Statele Unite ale Americii au suspendat un transport de bombe pentru Israel din cauza îngrijorărilor legate de o operațiune terestră majoră în Rafah, în sudul Fâșiei...

Săptămâna trecută, Statele Unite ale Americii au suspendat un transport de bombe pentru Israel din cauza îngrijorărilor legate de o operațiune terestră majoră în Rafah, în sudul Fâșiei Gaza, a declarat un înalt oficial al administrației, citat de BBC.

Era vorba despre un lot de 3.500 de bombe, a declarat oficialul pentru CBS News.

Israelul nu a „abordat pe deplin” preocupările SUA cu privire la nevoile umanitare ale civililor din Rafah, spune oficialul.

Autoritățile israeliene nu a făcut niciun comentariu imediat.

În cursul nopții, au avut loc noi atacuri aeriene israeliene în Fâșia Gaza, la câteva ore după ce forțele israeliene, susținute de tancuri, au preluat controlul asupra punctului de trecere cheie Rafah de la granița cu Egiptul.

Bombardamentele israeliene au fost deosebit de intense în jurul Rafah. Medicii locali au declarat că șapte membri ai unei familii au fost uciși într-un singur atac în cursul nopții.

Rafah a fost un punct de intrare cheie pentru ajutor și singura ieșire pentru persoanele care au putut fugi de la începutul războiului dintre Israel și Hamas în octombrie anul trecut.

Luni, armata israeliană a ordonat ca zeci de mii de civili să înceapă să evacueze zonele estice din apropiere ale orașului Rafah, înaintea a ceea ce a numit o operațiune „limitată” de eliminare a luptătorilor Hamas și de dezmembrare a infrastructurii.

Între timp, continuă eforturile pentru a se ajunge la o încetare a focului, alături de eliberarea ostaticilor israelieni și a prizonierilor palestinieni. La Cairo, delegații din partea Israelului și a Hamas urmează să reia negocierile prin intermediul mediatorilor.

Israelul a lansat o campanie militară în Gaza pentru a distruge Hamas ca răspuns la atacul transfrontalier al grupului asupra sudului Israelului din 7 octombrie, în timpul căruia aproximativ 1.200 de persoane au fost ucise și alte peste 250 au fost luate ostatice.

De atunci, peste 34.780 de persoane au fost ucise în Gaza, potrivit Ministerului Sănătății din teritoriu, administrat de Hamas.

În urma unui acord convenit în noiembrie, Hamas a eliberat 105 ostatici în schimbul unei încetări a focului timp de o săptămână și a aproximativ 240 de prizonieri palestinieni aflați în închisorile israeliene. Israelul afirmă că 128 de ostatici sunt de negăsit, dintre care 34 sunt presupuși morți.

Sursa

In this article