SUA alocă 168 de milioane de dolari pentru operațiuni antijihadiste în Irak și Siria

Statele Unite vor aloca 168 de milioane de dolari pentru fondul de stabilizare în Irak și Siria, a anunțat secretarul de stat american Antony Blinken, în cadrul unei...

Statele Unite vor aloca 168 de milioane de dolari pentru fondul de stabilizare în Irak și Siria, a anunțat secretarul de stat american Antony Blinken, în cadrul unei reuniuni ministeriale a coaliției internaționale împotriva Statului Islamic (SI). De asemenea, Washingtonul va direcționa 148 de milioane de dolari pentru operațiuni antijihadiste și de securizare a frontierelor în Africa subsahariană și Asia Centrală.

Blinken a subliniat că SUA doresc să mențină presiunea antijihadistă în aceste regiuni, în special având în vedere misiunea irakiană a coaliției, care se va încheia în septembrie 2025. Totuși, coaliția va continua acțiunile în Siria, unde armata americană a eliminat recent 37 de teroriști, inclusiv membri ai grupării Huras al-Din, asociată cu Al-Qaida.

În ciuda proclamării victoriei Irakului asupra SI în 2017, țara continuă să se confrunte cu amenințări din partea celulelor jihadiste, mai ales în zonele rurale. SUA mențin aproximativ 2.500 de militari în Irak și 900 în Siria, conform AFP.

Blinken a menționat și instabilitatea din Orientul Mijlociu, subliniind importanța intensificării eforturilor de securitate și stabilitate în regiune, în special în contextul conflictelor care ar putea fi exploatate de extremiști. La reuniunea de luni, discuțiile s-au axat și pe repatrierea familiilor de jihadiști aflate în lagăre din Siria, un subiect sensibil pentru multe țări occidentale.

Pentru știri de ultimă oră, urmărește-ne pe canalul nostru de TELEGRAM!

In this article