
Plantele nu sunt tăcute. Cel puțin nu pentru toți. Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Tel Aviv, publicat de BBC, arată că unele animale pot auzi și reacționa la sunetele emise de plante în situații de stres, precum lipsa de apă sau boala.
Cercetătorii au demonstrat că, de exemplu, femelele de molie evită să își depună ouăle pe tufele de roșii care emit sunete specifice stresului. Aceste sunete nu sunt percepute de urechea umană, dar insectele – și posibil alte animale – le pot auzi și interpreta.
Pentru a exclude influența altor factori, precum mirosul sau aspectul plantei, oamenii de știință au realizat o serie de experimente controlate. Este pentru prima dată când s-a demonstrat științific că animalele pot reacționa la semnale sonore produse de plante.
„Credem că animalele folosesc aceste sunete pentru a decide dacă o plantă merită polenizată, mâncată sau, dimpotrivă, evitată”, a declarat profesorul Yossi Yovel, unul dintre autorii studiului.
Următorul pas? Descifrarea „limbajului plantelor”. Cercetătorii își propun să afle dacă plantele pot comunica între ele prin sunete, avertizându-se reciproc despre secetă sau alte pericole.
Deși aceste sunete nu reprezintă emoții, ele sunt rezultatul unor procese fizice interne – cum ar fi formarea de bule de aer în țesuturi – generate de condiții de mediu nefavorabile. Practic, este un „strigăt” biologic, care, iată, nu trece neobservat în lumea vie.
Pentru știri de ultimă oră, urmărește-ne pe canalul nostru de TELEGRAM!