Studenții protestează la Guvern împotriva comasării universităților

Zeci de studenți și profesori de la Universitatea Agrară și de la Universitatea de Stat din Tiraspol protestează la Guvern împotriva absorbției instituțiilor lor de către alte universități,...

Zeci de studenți și profesori de la Universitatea Agrară și de la Universitatea de Stat din Tiraspol protestează la Guvern împotriva absorbției instituțiilor lor de către alte universități, în cadrul reorganizării inițiate de Ministerul Educației.

„Agrara are viitor”, „Păstrați Agrara pentru țară”, „Reforma universitară – fraudă miliardară” sunt câteva dintre lozincile protestatarilor.

Potrivit planului de reorganizare și modernizare a învățământului superior propus de Ministerul Educației, Universitatea Agrară urmează să fie absorbită de Universitatea Tehnică din Moldova, iar Universitatea de Stat din Tiraspol – de Universitatea Pedagogică „Ion Creangă”.

Proiectul, suspus dezbaterilor publice la începutul lunii iulie, a stârnit multe controverse. Ministrul Educației, Anatolie Topală, a răspuns criticilor spunând că nu vor fi lichidate instituțiile, ci risipa de bani. Potrivit lui, reorganizarea este necesară pentru că numărul studenților s-a înjumătățit în ultimii ani.

Planul ministerului prevede că din 16 universități publice vor rămâne 11, iar unele centre de cercetare și inovație vor fi incluse în noile structuri. Dezbaterile publice ar trebui să se încheie cu o decizie de guvern, iar comasarea ar trebui să fie finalizată până în decembrie 2022.

In this article