Știri Destructurarea fără precedent a unei grupări criminale organizate transfrontaliere, specializată în contrabandă cu țigări, prin coruperea polițIștilor de frontieră

Angajații Poliției de Frontieră în comun cu Serviciul de Informații și Securitate și Procuratura Anticorupție a RM, cât și în conlucrare cu organele de resort din România, au...

Angajații Poliției de Frontieră în comun cu Serviciul de Informații și Securitate și Procuratura Anticorupție a RM, cât și în conlucrare cu organele de resort din România, au desființat un grup criminal organizat transfrontalier, constituit din 15 persoane, specializat în săvârşirea infracţiunii de contrabandă cu ţigări.

Membrii grupării aveau roluri bine determinate, iar pentru a pune în aplicare activitatea infracțională aceștia operau în comun cu o altă grupare care prelua marfa, transbordată prin contrabandă.

Pe parcursul a șase luni a fost cercetată activitatea infracțională a grupării criminale. Perioadă în care s-a documentat cinci livrări controlate a țigărilor peste segmentul „verde” al frontierei de stat. În acest sens, fiind acumulate probe relevante și desfășurate rețineri în flagrant.

Totodată, a fost stabilit că persoanele documentate au întreprins acțiuni de corupere a angajaților Poliției de Frontieră, ca ultimii să le asigure trecerea ilegală a frontierei de stat prin zona „verde” (alte locuri decât cele prevăzute pentru traversarea frontierei). Polițiștii de frontieră erau remunerați cu sume între 4000-7000 euro, pentru organizarea fiecarei treceri clandestine.

În prezent, de către echipa de documentare sunt desfășurate 12 percheziții în mai multe localități din regiunea de nord a RM,  fiind reținute patru persoane.

Figuranții sunt cetățeni ai Republicii Moldova, cu vârste cuprinse între 25 și 40 de ani. Pe fapt, persoanele procurau și depozitau marfa în apropierea frontierei ca ulterior să o transporte ilegal peste frontiera de stat.

Cu alte informații pe caz vom reveni ulterior.

Facem precizarea că pe întreg parcursul cercetărilor penale, suspecţii beneficiază de prezumţia de nevinovăţie.

In this article