Regele Danemarcei i-a şocat pe unii istorici prin schimbarea stemei regale pentru a evidenţia mai mult Groenlanda şi Insulele Feroe, ca reacţie la afirmaţiile lui Donald Trump că doreşte să cumpere Groenlanda.
La mai puţin de un an de când i-a succedat mamei sale, regina Margrethe, după ce aceasta a abdicat în ajunul Anului Nou dintre 2023 și 2024, regele Frederik şi-a exprimat clar intenţia de a păstra teritoriul danez autonom şi fosta colonie în cadrul regatului Danemarcei, transmite Știri.md, cu referire la hotnews.ro.
Timp de 500 de ani, stemele regale daneze anterioare au prezentat trei coroane, simbolul Uniunii de la Kalmar dintre Danemarca, Norvegia şi Suedia, care a fost condusă de Danemarca între 1397 şi 1523. Acestea sunt, de asemenea, un simbol important al vecinei sale Suedia.
Dar în versiunea actualizată, coroanele au fost eliminate şi înlocuite cu un urs polar şi un berbec mai proeminente decât anterior, pentru a simboliza Groenlanda şi Insulele Feroe.
Măsura vine într-un moment de tensiune crescută cu privire la Groenlanda şi relaţiile sale cu Danemarca, care continuă să controleze politica sa externă şi de securitate.
Trump a pus ochii pe Groenlanda
Luna trecută, viitorul preşedinte al SUA, Donald Trump, a declarat din nou că doreşte ca SUA să cumpere Groenlanda, iar prim-ministrul groenlandez, Mute Egede, a acuzat recent Danemarca de genocid ca răspuns la investigaţiile privind scandalul contraceptivelor forţate din anii 1960 şi 1970.
În discursul său de Anul Nou, Egede a reiterat apelurile pentru independenţa Groenlandei şi a cerut ca „lanţurile erei coloniale” să fie îndepărtate.
Fiul lui Trump, Donald Trump Jr, este aşteptat să viziteze Groenlanda marţi, a declarat pentru Reuters un oficial al guvernului local, adăugând că este vorba despre o vizită privată şi că va înregistra materiale pentru un podcast şi nu se va întâlni cu niciun oficial local.
Donald Trump a confirmat ulterior călătoria într-o postare pe site-ul său Truth Social, fără a menţiona o dată. El a adăugat: „Groenlanda este un loc incredibil, iar oamenii vor beneficia enorm dacă, şi când, va deveni parte a naţiunii noastre. O vom proteja şi o vom preţui de o lume exterioară foarte vicioasă. Facem Groenlanda măreaţă din nou!”.
Casa regală a declarat că stema, care este utilizată pe documente oficiale şi sigilii şi ale cărei elemente datează din secolul al XII-lea, „consolidează proeminenţa Commonwealth-ului”. Potrivit acesteia, cele trei coroane au fost eliminate „deoarece nu mai sunt relevante”.
Regele Frederik a subliniat că Groenlanda face parte din Danemarca
Săptămâna trecută, în primul său discurs de Anul Nou, regele danez a declarat: „Suntem toţi uniţi şi fiecare dintre noi s-a angajat pentru regatul Danemarcei. De la minoritatea daneză din Schleswig de Sud – care se află chiar în afara regatului – şi până la Groenlanda. Suntem destinaţi să fim împreună”.
Din 1819, stemele regale au fost schimbate de trei ori până acum, în 1903, 1948 şi 1972. Însă ultimele modificări au fost întâmpinate cu şoc în unele cercuri.
Încă de la tratatul de pace de la Knäred din 1613, care a pus capăt războiului de la Kalmar, Suedia a fost „forţată să accepte drepturile regelui danez de a utiliza simbolul suedez al celor trei coroane, a declarat Dick Harrison, profesor de istorie la Universitatea suedeză din Lund, ceea ce face ca eliminarea acestuia din stema daneză să fie acum „o senzaţie”.
Expertul regal Lars Hovbakke Sørensen crede că schimbările reflectă interesul personal al regelui pentru Arctica, dar transmit şi un mesaj lumii.
„Este important să semnalăm din partea daneză că Groenlanda şi Insulele Feroe fac parte din regatul danez şi că acest lucru nu poate fi discutat. Acesta este modul în care marchezi acest lucru”, a declarat el pentru TV2.