Spînu iarăși atribuie guvernului, meritele altcuiva. Ceban: În mai 2021 am lansat procesul de creare ADR. Azi Spînu spune că Guvernul va lansa

După ce în mai 2021 a fost lansat procesul de creare a Agenției de Dezvoltare Regională Chișinău, de către primarul general Ion Ceban, astăzi, viceprim-ministrul Andrei Spînu iese...

După ce în mai 2021 a fost lansat procesul de creare a Agenției de Dezvoltare Regională Chișinău, de către primarul general Ion Ceban, astăzi, viceprim-ministrul Andrei Spînu iese la rampă și se laudă că Guvernul cu crearea ADR.

Replica primarului nu s-a lăsat mult așteptată. Edilul Ion Ceban i-a dovedit că cei din Guvern își pun merite altora în coșul lor.

„13 mai 2021 – Atunci am lansat procesul de creare a Agenției de Dezvoltare Regională Chișinău. Reamintesc că ADR Chișinău trebuia să existe de mult timp.

S-a lucrat mult la nivel local la acest subiect împreună cu conducerea centrală, doar că după ce a venit noua guvernare, mai mult de un an acest proces a fost stopat.

Mai mult de un an și jumătate tot ce au făcut cei care azi se laudă, au elaborat o Hotarâre de Guvern pe care specialiștii adevărați o puteau face într-o ora.

Nu inventați roata, oamenii nu sunt proști.
Suntem obișnuiți că lansați proiectele la care se lucrează deja de mulți ani și le dați că sunt ale voastre.

DAR NOI TARE AȘTEPTĂM ȘI CHIAR SUNTEM GATA SĂ OFERIM TOATĂ EXPERIENȚA ȘI SUPORTUL.

Așteptăm să fie funcțional și suntem gata să depunem zeci de proiecte pe toate domeniile menționate atât din raza orașului, cât și suburbii.

❗️Am spus atunci și rămân de părerea că formarea ADR Chișinău, va permite deblocarea posibilităților de finanțare a proiectelor de dezvoltare regională din cadrul programelor de dezvoltare aprobate de Guvern.

Totodată, suburbiile municipiului Chișinău sunt defavorizate în raport cu celelalte localități din țară prin lipsa posibilităților de a beneficia de fonduri de dezvoltare regională, drept prevăzut de Legea nr. 438/2016 privind dezvoltarea regională în Republica Moldova.

Amintesc că municipalitatea transferă la bugetul de stat de la 19 la 23 de miliarde de lei, iar înapoi primește 2,5 ceea ce este o nedreptate majoră”, a declarat Ceban.

Edilul mai spune că pe 13 mai 2021, membri ai acestui organ au fost aleși 5 primari din suburbiile capitalei: com. Budești, com. Bubuieci, com. Ciorescu, satul Ghidighici și orașul Sîngera.

„Candidaturile înaintate au fost desemnate prin acordarea votului majoritar.

Procesul-verbal și scrisoarea de însoțire au fost expediate în adresa Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului prin care s-a solicitat inițierea de către autoritatea centrală a procedurilor de selectare a unui reprezentant din partea sectorului asociativ și a unui reprezentant al mediului de afaceri.

Astfel, componența finală a Consiliului Regional Chișinău urma a fi aprobată în cadrul unei ședințe și să fie constituită din 9 membri: Primarul General al mun. Chișinău, Secretarul Consiliului Municipal Chișinău, 5 primari din suburbii, un reprezentant al sectorului asociativ și un reprezentant din partea mediului de afaceri”, a declarat Ion Ceban.

In this article