Un spaniol condamnat la trei ani şi patru luni de închisoare pentru comportamentul abuziv faţă de ultimele două partenere își schimbă sexul şi a cerut guvernului graţierea pentru a evita închisoarea, scrie presa română.
Avocata Maria Jose Atoche, care s-a ocupat de apărarea celor două femei abuzate, a explicat pentru EFE că atât ea cât şi clientele sale au aflat de acest caz prin intermediul recursului pe care individul l-a depus în instanţă pentru a evita să meargă la închisoare, scrie Agerpres.
Bărbatul condamnat, originar din oraşul andaluz Sevilla, are împotriva sa două condamnări pentru violenţă de gen, dintre care cea de-a doua, de 40 de luni de închisoare, este deja definitivă, dar în iulie s-a prezentat la Registrul de stare civilă şi s-a înregistrat sub numele de Milan (numele său real este Antonio), susţinând că se simte femeie, deşi s-a născut bărbat.
În legislaţia spaniolă, Legea pentru egalitatea reală şi efectivă a persoanelor transsexuale şi garantarea drepturilor persoanelor LGTBI, cunoscută sub numele de “Legea Trans”, permite oricărui spaniol cu vârsta de peste 16 ani să se adreseze Registrului Civil pentru a-şi schimba legal sexul, fără a fi nevoit să prezinte rapoarte medicale sau psihologice ori să se supună unui proces medical pentru modificări corporale.
După ce s-a înregistrat ca femeie, individul a cerut o graţiere împotriva căreia avocata Atoche regretă că nu poate face nimic în acest moment, în aşteptarea deschiderii termenului de contestare.
Potrivit avocatei, condamnatul nu a prezentat niciodată vreun semn sau indiciu că ar vrea să-şi schimbe sexul „şi chiar şi în procesul judiciar a fost supus la două teste psihiatrice şi nu a prezentat niciodată circumstanţe similare”, pe lângă faptul că în cadrul procesului a susţinut că suferă de psihopatie, lucru care a fost exclus.
Cele două victime au întreţinut o relaţie cu bărbatul acum condamnat în urmă cu patru ani şi susţin că, în acelaşi timp şi fără să ştie că şi cealaltă făcea acelaşi lucru, l-au denunţat pe bărbat pentru rele tratamente, vătămări, constrângere sau hărţuire.
Avocata a explicat că individul, care a încălcat două ordine de restricţie împotriva victimelor sale şi a petrecut opt luni în arest preventiv, poartă acum, până în 2024, un dispozitiv electronic care îl monitorizează pentru a nu se apropia de una dintre ele.
În cazul celeilalte victime, procesul a avut loc în luna martie şi, pe lângă pedeapsa cu închisoarea, a fost obligat la plata a 8.000 de euro, din care a achitat până acum doar jumătate.