Sondaj: Partidul „ȘOR”, pe locul doi în preferințele alegătorilor   

Creștere spectaculoasă în sondaje a Partidului „ȘOR”. Formațiunea condusă de Ilan Șor se află pe locul doi în preferințele alegătorilor și poate fi considerată ca fiind singura forță...

Creștere spectaculoasă în sondaje a Partidului „ȘOR”. Formațiunea condusă de Ilan Șor se află pe locul doi în preferințele alegătorilor și poate fi considerată ca fiind singura forță de opoziție din Republica Moldova. Sunt datele unui nou studiu, realizat de compania iData și prezentat astăzi, 7 iunie.

Astfel, în cazul unor alegeri parlamentare, doar trei partide ar accede în Parlament. Este vorba despre Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), Partidul „ȘOR” și Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS).

Cele mai multe voturi le-ar acumula PAS. Pentru formațiunea Maiei Sandu ar vota doar 38,5% din alegători, ceea ce înseamnă că nu va obține majoritatea parlamentară. Urmează Partidul „ȘOR” pentru care și-ar da votul peste 25,1% dintre alegătorii deciși. Iar BCS ar fi susținut de 24,2% dintre alegători. Formațiunea lui Ilan Șor, împreună cu Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS), ar strânge mai multe voturi decât PAS, aflat acum la guvernare.

În ceea ce privește numărul de mandate, sondajul arată că PAS ar acumula doar 44 de mandate de deputat. Partidul „ȘOR” ar avea 29 de mandate sau aproape de cinci ori mai multe decât are în prezent. BCS ar avea 28 de mandate.

La capitolul încrederea în politicieni, președintele Maia Sandu ar acumula 23,7% dintre alegători. Președintele Partidului „ȘOR”, Ilan Șor, este liderul de opoziție care se bucură de cea mai mare încredere, mai exact, de 11,5%. Tot el este și cel mai activi politician din opoziție, consideră 15,2% dintre participanții la sondajul iData. Iar în Igor Dodon, liderul PSRM, au încredere aproape 11% dintre alegători.

În topul încrederii a ajuns și bașcanul ales Găgăuziei, Evghenia Guțul, desemnată Partidului „ȘOR”. Guțul se bucură de încrederea a 0,4% dintre alegători și îl devansează pe președintele Parlamentului din partea PAS, Igor Grosu.

Sondajul iData a fost efectuat în perioada 23-30 mai 2023, pe un eșantion de 1032 de persoane din 373 de localități. Marja de eroare este de plus minus 3%.

In this article